Linkovi

U Somalijsko-američkoj zajednici u Minnesoti, zabrinutost zbog odlazaka u džihad


U somalijsko-američkoj zajednici u Minnesoti, zabrinutost zbog odlazaka u džihad
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

Pogibija američkog državljana Douglasa McAuthura McCaina dok se borio na strani Islamske države, u Siriji, rasplamsala je zabrinutost oko radikalizacije i regrutiranja mladih muškaraca iz imigrantskih zajednica širom Amerike. Kako izvještava Kane Farabaugh, velika zajednica Amerikanaca somalijskog porijekla u saveznoj državi Minnesoti nosi se sa novošću da je jedan od njih drugi Amerikanac koji je poginuo služeći terorističku organizaciju.

Gothi Aliju je teško da vjeruje da je muškarac na video snimci, na društvenim medijima, isti onaj kojega je sreo prije gotovo desetljeća - Abdirahman Muhumed.

"Jedan od prijatelja mi je rekao 'Abdirahman se bori u Siriji. Ja sam rekao: Šta? Mislio sam da je otišao u Etiopiju boriti se. Bio sam šokiran kad sam čuo vijest. Svi su bili šokirani."

Ali kaže da je ovaj otac devetero djece ostavio iza sebe porodicu, te - prema objavama na njegovoj Facebook stranici - iskrsnuo ranije ove godine na Srednjem Istoku, mašući oružjem i pozivajući i druge da mu se pridruže u đihadu.

Javna radio stanica u Minnesoti Muhumeda je portretirala u izvještaju u junu i, zahvaljujući seriji Facebook poruka samoj radio stanici, potvrdila da se on zaista bori na strani Islamske države, poznate i kao ISIS.

Ali gotovo ne prepoznaje svog prijatelja. "Običavali smo se družiti, izašli bi zajedno, igrali nogomet."

Još jedan somalijski Amerikanac iz Minnesote, Abdi Mohamud Nur, bori se, vjeruje se, u Siriji. Njegova sestra Ifra izjavila je Glasu Amerike ranije ove godine da joj je Nur tekst porukom naznačio da se planira pridružiti džihadu.

Muhumed i Nur su dio priličnog broja Somalijaca iz Minnesote za koje se vjeruje da su se otišli boriti u Siriju i Irak, zemlje u kojima tipično nemaju porodične veze.

Njihov odlazak je pod istragom FBI-jevog područnog ureda u Minneapolisu. Agent E.K. Wilson nije govorio o specifičnim slučajevima nego općenito o tom problemu.

"To nas jako zabrinjava i veoma nam je visok prioritet," kaže Wilson i dodaje da je Internet postao jedna od ključnih metoda regrutacije terorističkih grupa. "Tako se s vremenom promijenio proces radikalizacije. Stvoreno je mnogo više prilika za samo-radikalizaciju. Mnogo materijala se može naći na Internetu."

Ali i drugi iz somalijske zajednice se slažu i ne vjeruju da se značajnije regrutiranje odvija na terenu, u Minnesoti ili drugdje u Americi. Regrutiranje dolazi putem YouTubea, kažu.

FBI naglašava poruku da je odlazak u oružani sukob u inozemstvo vjerojatno nezakonit, a potencijalno smrtonosan čin. "To nije avantura. To nije borba za pravdu. To nije zabava. Nije nešto što biste radili s prijateljima a onda se vratili kući kad vam bude dosta."

Američki zvaničnici nisu javno potvrdili Muhumedovu smrt, ali lokalna tv stanica izvještava da je njegova obitelj obaviještena da je on ubijen u Siriji.

Goth Ali želi bolji dokaz: "Nema stvarnog dokaza. Nisam čuo da State Department kaže da ima DNK testove ili fotografije."

Dok ne vidi takav dokaz, Ali čeka na još jednu poruku, još jedan video koji bi pokazao da je njegov prijatelj još živ.

XS
SM
MD
LG