Linkovi

Što ustvari donosi novi američki zakon o zdravstvenoj skrbi?


Što ustvari donosi novi američki zakon o zdravstvenoj skrbi?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Prema novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti, osiguravajuće kompanije više neće moći odbiti osiguranje pojedincima zbog njihovog već postojećeg medicinskog problema

Administracija predsjednika Obame nastavlja s planovima primjene novog zakona o zdravstvenoj zaštiti premda se republikanci u Kongresu bore da ga odgode ili potpuno obustave. Informacijska kampanja koja pojašnjava kako je jednostavno prijaviti se za zdravstveno osiguranje po novom zakonu, nazvanom kolokvijalno Obamacare, počinje sutra kada i zakon stupa na snagu. U sklopu te kampanje potpredsjednik Joe Biden i ministrica zdravstva Kathleen Sebelius napisali su članke koji će biti objavljeni u najmanje 29 novina širom zemlje. No, što će učiniti taj zakon i zašto je toliko kontroverzan? Više - u prilogu Katherine Gypson.

Većina Amerikanaca kroz privatne osiguravajuće kompanije ostvaruje svoje zdravstveno osiguranje. Često, njihove premije djelomično subvencioniraju njihovi poslodavci. Starijim građanima zdravstvenu skrb uglavnom plaća vladina zaklada Medicare. Oko 40 do 50 miliona građana - većinom zaposlenih ali siromašnih - uopće nema zdravstveno osiguranje.

Mnogi od onih koji su osigurani smatraju da su rastuće cijene zdravstvene skrbi sve veći teret, a raspon medicinskih problema koje osiguranje pokriva nepredvidljiv. Mnogi liječnici, pak, kažu da su naknade koje dobiju od osiguravajućih kompanija nedovoljne da ih održe u praksi.

Predsjednik Barack Obama: "Cijena naše zdravstvene skrbi već predugo kao kamen opterećuje našu ekonomiju i savjest čitave nacije. Nema sumnje da reforma sistema zdtavstvene zaštite više ne može čekati."

Prema novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti, osiguravajuće kompanije više neće moći odbiti osiguranje pojedincima zbog njihovog već postojećeg medicinskog problema.

Jonathan Weiner, profesor na Fakultetu za javno zdravstvo univerziteta Johns Hopkins, u Baltimoreu, kaže da je najveći izazov osigurati da nijedan Amerikanac ne bude isključen zbog bilo postojećeg medicinskog problema ili niskih prihoda.

Jonathan Weiner, profesor na Fakultetu za javno zdravstvo Univerziteta Johns Hopkins: "To je najvažnije pitanje, da svi budu obuhvaćeni. Bez osiguranja - a nije da ne marimo za osobe bez osiguranja! - zdravstvena skrb je sporadična i često nepotpuna."

Vlasnici malih biznisa žele svojim zaposlenima pružiti zdravstveno osiguranje ali, kažu, ne mogu izdržati stalno rastuće cijene tog osiguranja.

Amy Milstead Ellzey, menedžer malog biznisa: "Ne možemo si priuštiti 44-postotno povećanje cijena zdravstvenog osiguranja, dakle moramo gledati druge opcije. Na koncu moramo malo srezati ono što plaćamo."

Nove zdravstvene burze koje se otvaraju sutra imaju za svrhu upravo rješavanje takvih problema. Burze pružaju dostup privatnom osiguranju sa garantiranim pokrićem; oni sa postojećim medicinskim problemom neće moći biti odbijeni.

Jonathan Weiner, profesor na Fakultetu za javno zdravstvo Univerziteta Johns Hopkins: "To će biti jedna od najpozitivnijih promjena u zdravstvenoj zaštiti koja bi trebala zadovoljiti svakog Amerikanca, da ih osiguravajuće kompanije moraju primiti bez obzira na njihovo zdravstveno stanje."

Obitelji i pojedinci koji si ne mogu priuštiti mjesečne rate dobit će subvencije od vlade. Mali biznici će dobiti porezne olakšice za pružanje zdravstvenog osiguranja svojim zaposlenima.

Kritičari novog plana kažu da zdravstveno osiguranje ne bi trebalo biti obavezno, te da će promjene povećati cijene zdravstvene skrbi.

Paul Ryan, republikanski kongresni zastupnik: "Nikad nećemo uspjeti uravnotežiti budžet ako zadržimo Obamacare jer je to prava fiskalna katastrofa."

Stručnjaci upozoravaju da novi zakon ne rješava sve probleme u američkom sistemu zdravstvene zaštite.
XS
SM
MD
LG