Linkovi

Geithner: Nema dogovora bez povećanja poreza najbogatijim Amerikancima


Timothy Geithner
Timothy Geithner

Ukoliko ne bude postignut dogovor o planu, sa 1. januarom na snagu stupa automatsko srezivanje potrošnje i povećanje poreza, sve u visini od 600 milijardi dolara, uz strahovanja da bi američka ekonomija mogla ponovno potonuti u recesiju.

Glavni budžetski pregovarač predsjednika Obame kaže da neće doći ni do kakvog sporazuma o sprečavanju fiskalne provalije ukoliko opozicijski zakonodavci ne budu dopustili dizanje poreza za najbogatije Amerikance.

Ministar financija Timothy Geithner kazao je da je to jedini način na koji bi administracija predsjednika Obame mogla raditi zajedno sa kongresnim republikancima na sprečavanju krize oko vladine potrošnje i porezne politike do koje bi došlo prvog januara sljedeće godine.

No, Geithner je u svojim jučerašnjim televizijskim istupima rekao da još uvijek ima prostora za pregovaranje. “Još uvijek smo međusobno udaljeni. No, oni će se morati primaknuti i sada pokušavaju ustanoviti što da rade u tom kontekstu. Dali smo im vrlo detaljan i iscrpan niz prijedloga. Otvoreni smo za sugestije kako da to učinimo drugačije. Ako se žele vratiti i reći ‘željeli bismo to uraditi drugačije, više ovako nego onako’, onda nam to trebaju reći.”

Ukoliko ne bude postignut dogovor o planu, sa 1. januarom na snagu stupa automatsko srezivanje potrošnje i povećanje poreza, sve u visini od 600 milijardi dolara, uz strahovanja da bi američka ekonomija mogla ponovno potonuti u recesiju.

Također u jučerašnjim političkim televizijskim emisijama, republikanski senator Lindsay Graham nije uopće bio optimističan. “Mislim da idemo u provaliju. Meni izgleda prilično jasno da su oni napravili političku kalkulaciju. Ova ponuda ni približno se ne bavi reformama glavnih stavki budžetske potrošnje – Medicarea, Medicaida i Socijalne sigurnosti - na način da ih se spasi od skorog bankrota. Od kreatora radnih mjesta se uzima daljnjih 1,6 biliona dolara… to će uništiti ekonomiju, a nema nikakve kontrole nad potrošnjom.”

Pregovori ilustriraju temeljne ideološke razlike između demokrata predsjendika Obame i republikanaca, koji drže većinu u Zastupničkom domu Kongresa.

Gospodin Obama je vodio kampanju za reizbor na platformi podizanja poreza za pojedince koji zarađuju više od 200 hiljada dolara i obitelji koje zarađuju više od 250 hiljada dolara godišnje, kako bi povećao prinos u porezima. Ali republikanci inzistiraju da bi podizanje poreza ugušilo male biznise i usporilo ekonomski rast i stvaranje novih radnih mjesta.
XS
SM
MD
LG