Linkovi

Clinton: Granice nezavisnog, suverenog Kosova su jasne i postavljene


Američki državni sekretar Hillary Clinton i premijer Kosova Hashim Thaci
Američki državni sekretar Hillary Clinton i premijer Kosova Hashim Thaci

„Protivimo se bilo kakvoj raspravi o teritorijalnim promjenama ili ponovnom razmatranju statusa neovisnosti Kosova. Ta pitanja nisu za diskusiju,“ rekla je u Prištini Hillary Clinton

Američki državni sekretar Hillary Clinton pridružila se prvom diplomati Europske Unije, Catherine Ashton, danas na Kosovu, u pokušaju postizanja napretka u razgovorima između Srbije i njene bivše pokrajine kako bi se obje jednog dana mogle priključiti Uniji.

Sjedinjene Države se nadaju da će Kosovo također postati član NATO saveza, nadaju se da će stabilnost u regiji okončati proces balkanizacije, započet raspadom Jugoslavije prije dva desetljeća, a koji manjinske grupe u Bosni i Hercegovini i na Kosovu prijete da će nastaviti. Jedan od kamena spoticanja je sudbina 60 hiljada Srba u sjevernom dijelu Kosova koji odbijaju vlast Prištine i, umjesto toga, žele bilo nezavisnost ili pripajanje Srbiji.

Washington i Brisel, međutim, kažu da nijedno od toga nije moguće. Oni se nadaju da će budući sporazumi između Kosova i Srbije po pitanjima slobode kretanja, zajedničke carinske kontrole, opskrbe strujom, plinom i vodom, te vladine službe, uvjeriti etničke Srbe da će na Kosovu biti zaštićeni, a ne odsječeni od svoje rodbine i prijatelja s druge strane granice.

„Granice nezavisnog, suverenog Kosova su jasne i postavljene,“ rekla je gospođa Clinton na zajedničkoj konferenciji za tisak sa Catherine Ashton i kosovskim premijerom Hašimom Taćijem. „Protivimo se bilo kakvoj raspravi o teritorijalnim promjenama ili ponovnom razmatranju statusa neovisnosti Kosova. Ta pitanja nisu za diskusiju.“

Ali, američka državna tajnica je rekla da kosovska vlada i narod moraju prihvatiti promjene ako žele ići naprijed više od dekade nakon što je NATO bombardirao Srbiju da bi zaustavio rat između kosovskih Albanaca i Srba, koji to područje smatraju kolijevkom svoje državnosti i pravoslavne vjere.

Premda Sjedinjene Države samo pomažu u normalizaciji procesa sa Srbijom, Kosovo ostaje bastion pro-američkih simpatija i glas Amerike tamo ima težinu.

Nakon razgovora sa Taćijem i kosovskom predsjednicom Atifete Jahjaga, Catherine Ashton je rekla da dijalog Srbije i Kosova, koji ona vodi, ima za cilj 'poboljšati živote ljudi.' Ona je izbjegla veće političko pitanje statusa Kosova.

Razgovori su – barem za sada – izbjegli pitanje neovisnosti, koju je Kosovu priznalo 90-tak zemalja otkad se ono službeno otcijepilo od Srbije 2008.

Srbijansko vodstvo, međutim, kaže da nikad neće prihvatiti neovisno Kosovo, što je ponovio i premijer Ivica Dačić za jučerašnjih razgovora sa Hillary Clinton i Catherine Ashton u Beogradu.

Sjedinjene Države priznaju Kosovo, ali neke države Evropske unije ne, što znači da Catherine Ashton ne može zauzeti službenu poziciju.
XS
SM
MD
LG