Linkovi

Bakir Izetbegović govorio pred generalnom Skupštinom UN-a


Što očekuje predstojeće zasjedanje Generalne skupštine UN-a?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
Zahvalivši se generalnom tajniku UN-a Ban Ki moon-u na posjetu Bosni i Hercegovini u julu mjesecu, u vrijeme kada, kako je naglasio Izetbegović, zemlja slavi 20 godina članstva u UN-u, predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je izmedjuostalog, govoreći danas pred generalnom Skupštinom UN-a, rekao da je zadnji trenutak da medjunarodna zajednica izbjegne ponoviti istu, katastrofalnu grešku u Siriji, kakva je dovela do genocida u Srebrenici.

Današnji svijet je prepun stalnih kriza i sve većih globalnih izazova, kazao je predsjedavajući BH Predsjedništva i dodao:

Prije svega danas to je katastrofa u Siriji. Dok stojimo ovdje danas, narod Sirije se bori protiv jednog brutalnog režima, bori se da preuzme svoju sudbinu u vlastite ruke...Režim Bashara al Assada odgovara na želju naroda za slobodom i demokracijom, oružjem, i bombama. To je apsolutno moralno neprihvatljivo, ali je isto tako neprihvatljivo i nepostojanje našeg zajedničkog odgovora da se to zaustavi.Još jednom stojimo po strani dok se ljudska tragedija strašnih proporcija odvija pred našim očima. . ..Slike koje dolaze iz Sirije nas podsjećaju na slike tragedije u Bosni, i mi u BiH osjećamo bol sirijskog naroda, kao da je naš vlastiti, jer smo prošli kroz slične užase ne tako davno. Tragedija Srebrenice će zauvijek progoniti našu povijest, kazao jer svojevremeno bivši generalni tajnik UN-a Kofi Annan. Najbolji način da se oda počast žrtvama genocida u Srebrenici bilo bi naučiti lekciju iz tog neuspjeha i ne ponoviti takve greške . Na žalost, Ujedinjeni Narodi, posebno Vijeće Sigurnosti, to nisu učinili. Medjunarodna zajednica je odabrala ponovno metod pokušaja i greške – što je ista politika koja je propala u Bosni i Hercegoivni, kazao je Izetbegović.

On je potom govorio o hitnosti konačne uspostave Palestinske slobodne države, i bezbjednog Izraela, o nezaustavljivosti mladih , novih generacija koje su na svojim plećima iznijeli Arapsko proljeće, te o kontroverznom filmu za koji je rekao da je za svaku osudu, ali i dodao da se na govor , bilo kakve vrste, nikada ne smije i ne može odgovarati nasiljem.
XS
SM
MD
LG