Linkovi

NASA-in rover Curiosity sve bliži slijetanju na Mars


Najnoviji NASA-in rover sve blizi slijetanju na Mars
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Najnoviji NASA-in rover sve blizi slijetanju na Mars

Curiosity će istraživati geologiju Marsa, vrijeme, te razine zračenja za vrijeme misije, koja će, očekuje se, trajati dvije zemaljske godine, odnosno jednu marsovsku

Američka agencija za istraživanje svemira priprema se slijetanje na Mars svog najnovijeg rovera, Curiosity, 6. augusta. Ulaz u atmosferu i spuštanje ove robotske sonde bit će vrlo napeti, posebno zbog 14 minuta kašnjenja u dolasku signala rovera s Marsa do Zemlje. Ukoliko bude uspješan, rover Curiosity bit će šesta NASA-ina letjelica koja se sprustila na Crvenu planetu.

Curiosity je centralni dio dvije i pol milijarde dolara vrijedne letjelice Mars Science Laboratory, koju je u novembru prošle godine u svemir lansirala raketa Atlas-5. Letjelica je putovala oko 560 miliona kilometara do svog odredišta, Crvene planete.

Curiosity je 'mašina snova' za naučnika koji se bavi Marsom, kazao je, uoči lansiranja, Ashwin Vasavada, jedan od vodećih znanstvenika projekta: "Ovaj rover nije samo tehnički najbolje osposobljen od svih do sada, nego je i općenito najbolji naučni istraživač koji smo ikad nekamo poslali."

Kao što se vidi u NASA-inoj animaciji, Curiosity će ući u atmosferu Marsa brzinom od 20 hiljada kilometara na sat. Imat će samo 7 minuta vremena da smanji brzinu za meko slijetanje. NASA-ini inžinjeri neće moći kontrolirati, čak niti gledati to spuštanje u realnom vremenu, koje su već nazvali - 'sedam minuta užasa'.

U idealnom slučaju, nakon što se otvore padobrani, i motori će se uključiti kako bi usporili spuštanje. Na koncu, Curiosity će dotaknuti površinu Marsa, viseći na kablovima s pogonskih raketa. Kablovi će se otkvačiti i rakete će odletjeti.

Rover je veličine malog auta, opremljen sa 17 kamera. Znatno je veći od ranijih rovera i može putovati i do 200 metara dnevno. On je ustvari mobilna laboratorija na nuklearni pogon. Vozilo, koje se može kontrolirati daljinski, prikupljat će uzorke tla i kamenje i analizirati ih instrumentima u samom vozilu.

Cilj je ustanoviti da li je sletno područje ikada imalo uvjete okoline koji su mogli održati život mikroba. "Ova misija traga za okolinom koja je mogla podržavati život, a ne za samim životom."

Ekipa naučnika odabrala je sletno mjesto u podnožju jedne planine, koja se nalazi u depresiji Gale Crater, širokoj 150 kilometara. Svaki sloj stijena u takvoj depresiji sadrži pokazatelje o evoluciji planete.

Curiosity će istraživati geologiju Marsa, vrijeme, te razine zračenja za vrijeme misije, koja će, očekuje se, trajati dvije zemaljske godine, odnosno jednu marsovsku.
XS
SM
MD
LG