Linkovi

Egipat: "Grad mrtvih"


Egipat: "Grad mrtvih"
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Egipat: "Grad mrtvih"

Dok povijesni predsjednički izbori u Egiptu izazivaju pažnju svjetke javnosti, beskućnici i siromašni u egipatskom tzv. gradu mrtvih se nadaju da će im se životni uvjeti poboljšati nakon izbora.

Dok se mnogi Egipćani dive prvim slobodnim predsjedničkim izborima u mnogo generacija, neki od najsiromašnijih stanovnika Kaira se nadaju da će im novi lider, ko god on bio, pomoći da dosegnu do onog najosnovnijeg – smještaja za život.

U glavnom egipatskom gradu, ispod brda Moukatam, se nalazi jedan od najkontraverznijih kvartova grada.

Grad mrtvih, kako ga nazivaju, je 6.4 kilometra dug geto u kojem na hiljade Egipćana žive i rade pored grobova, uglavnom radi nedostatka stambenih objekata u glavnom gradu.

Populacija Kaira je sada blizu 8 miliona ljudi, i vlada već odavno pokušava da pronađe alternativno rješenje za stanovnike grada mrtvih.

Uvjeti su loši. Djeca se igraju pored grobova, i koriste nadgrobne spomenike kao stolove i police. Stanovnici kažu da su napravili stambene objekte iznad grobova, te da su im grobovi doslovno ispod kuhinja i spavaćih soba.

Grad mrtvih je postao utočište za neke koji nemaju gdje drugo da idu.

“Provela sam već 25 godina svog života nad grobovima. Nikoga nije briga za nas. Ja živim od 200 funti mjesečno”, kaže stanovnica grada smrti Nadera Samir.

Za neke druge, život među mrtvima izaziva nemir i noćne more.

“Kada spavate nad nečim grobom, osjećate se kao da ste unutar nekog tornadoa,, kao da se topite u moru”, kaže Fekry Masoud.

Stanovnici imaju pomješana osjećanja oko prvih slobodnih predsjedničkih izbora.Neki podržavaju vetarane Mubarakovog režima, jer vjeruju da samo oni mogu donijeti stabilnost.

“Bez obzira na korupciju, život pot Mubarakom je bio lakši, sve je bilo jeftinije”, kaže ova žena.

Drugi se užasnuti samoj pomisli o povratku režima.

Svi međutim se međutim ujedinjuju iza jedne poruke novom predsjedniku – ne zaboravi na nas.

Mnogi problemi s kojima se suočavaju oni u gradu mrtvh se smatraju kompleksnim, ali, kako kažu stanovnici, njihovi zahtjevi su jednostavni:

“Mi hoćemo hranu i dobar smještaj”, kaže Sayeda Mohamed.
  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG