Linkovi

Žene Afganistana se žale na zlostavljanje, dok talibani obećavaju bezbjednost


Afganistanske žene na pijaci u Kabulu, 23. avgusta 2021. (Foto: AFP)
Afganistanske žene na pijaci u Kabulu, 23. avgusta 2021. (Foto: AFP)

Učiteljice i druge zaposlene žene u dvije pokrajine Afganistana prijavile su da su ih uznemiravali talibanski borci čak i pošto je portparol Talibana u utorak obećao da grupa priprema politiku za zaštitu žena.

Žene u pokrajini Takar na sjeveroistoku zemlje i u pokrajini Kabul kažu za Glas Amerike da postoje nova ograničenja u pogledu načina oblačenja i rada.

"Talibani su veoma agresivni prema ženama ovdje. Žele da žene nose čador", rekla je za Glas Amerike jedna učiteljica iz Takara. Čador je pokrivač cijelog tijela koji ima samo male proreze za gledanje.

Učiteljica je objasnila da su talibani u toj pokrajini bili toliko strogi da čak nisu dozvolili ženama da nose crnu burku, dugu crnu haljinu sa šalom koji pokriva glavu i lice. Osim toga, žele da žene izlaze iz kuće sa "mahramom", muškarcem od kojeg žena ne mora da krije lice. U konzervativnoj islamskoj misli, mahram može da uključuje ograničen broj bliskih muških rođaka, poput očeva, muževa ili braće.

"Žene ovdje imaju mnogo problema. Svako mora da izađe napolje po nešto, a ne možete imati sa sobom mahrama", rekla je i dodala da su talibani već zabranili nastavnicima da podučavaju učenike suprotnog pola.

"Takođe su naredili da učenici i učenice moraju da se razdvoje. I promijenili su nastavni plan i program".

Promjene u nastavnom planu i programu uklonile su kulturne i sportske predmete i dodale više islamističkih učenja, poput proučavanja Kurana i života proroka Muhameda, iako su ti predmeti već bili dio nastavnog plana i programa prije nego što su vlast preuzeli talibani.

U Kabulu su talibani rekli ženskom osoblju najmanje jedne bolnice da odvoji svoja radna mjesta od muškaraca ili da ostane kod kuće.

Novinarki Glasa Amerike koja je izašla iz kuće noseći burku, talibani su rekli da pokrije i svoje lice.

U utorak je u Kabulu portparol talibana Zabihula Mudžahid rekao da borci grupe "nisu obučeni da razgovaraju sa ženama".

"Zato tražimo od žena da zasad ostanu kod kuće, ali će i dalje primati plate. Čim uspostavimo potpuni sistem, žene se mogu vratiti na posao", rekao je on.

Govorio je posebno o ženama koje rade u vladinim kancelarijama i ministarstvima.

Na pritisak novinarke koja je bila zabrinuta za svoju bezbjednost, Mudžahid je rekao da ne treba brinuti.

"Vi ste civili. Nije zločin biti novinar. Nemate čega da se plašite. Možete se vratiti u svoju pokrajinu i da radite", rekao je on.

On je priznao da je možda bilo sporadičnih nasilnih incidenata ili uznemiravanja i obećao da će ih istražiti.

Talibani su pokušavali da predstave svijetu relativno umjereno lice kako bi stekli međunarodni legitimitet. Žene, a posebno mlađe žene, kažu da su čule priče svojih porodica o posljednjoj talibanskoj vladi devedesetih godina prošlog vijeka - kada su žene tučene, jer se nisu dobro pokrivale, a djevojčicama nije bilo dozvoljeno da idu u školu - što im otežava da talibanima povjeruju na riječ.

XS
SM
MD
LG