Linkovi

Šta su borbena vozila koja SAD šalju Ukrajini: Zovu ih "ubice tenkova"


FILE - American soldiers drive a Bradley Fighting Vehicle during a joint exercise with Syrian Democratic Forces in northeastern Syria, Dec. 8, 2021. The U.S. will be sending Bradleys to aid Ukraine in its battle against Russian invaders.
FILE - American soldiers drive a Bradley Fighting Vehicle during a joint exercise with Syrian Democratic Forces in northeastern Syria, Dec. 8, 2021. The U.S. will be sending Bradleys to aid Ukraine in its battle against Russian invaders.

Bidenova administracija objavila je da će SAD isporučiti napredna borbena vozila Bradley Ukrajini za upotrebu u borbi protiv ruske invazije, što je potez za koji su stručnjaci rekli da će napraviti značajnu, ali ne i odlučujuću razliku u sukobu.

Bradley je moćna oružana platforma koja ima sposobnost uništavanja neprijateljskih tenkova. Također se može koristiti za izviđanje bojnog polja i za brzo premještanje malog broja pješadije u relativnoj sigurnosti.

Bradleyji su poslani kao dio većeg paketa pomoći. Najava je stigla istog dana kada je njemački kancelar Olaf Scholz rekao da će njegova zemlja Ukrajini isporučiti borbena vozila Marder, slična Bradleysima, i sistem protivzračne odbrane Patriot. Prethodnog dana Francuska je objavila da će osigurati oklopna borbena vozila AMX-10 RC.

US to Send Armored Fighting Vehicles to Ukraine
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Ovi potezi označavaju eskalaciju potpore Ukrajini od strane SAD-a i saveznika, koji su oklijevali poslati sisteme poput Bradleya iz straha da ne izazovu rusku eskalaciju.

U četvrtak je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy rekao: "Danas bih želio osobno zahvaliti predsjedniku Bidenu i kancelaru Scholzu na odluci da ojačamo našu odbranu, što je vrlo važna odluka." Prenos oružja opisao je kao "veliku pobjedu naše države".

FILE - Children greet a U.S. soldier atop a Bradley Fighting Vehicle as U.S. troops patrol in the Syrian town of al-Jawadiyah in the northeastern Hasakeh province, Dec. 17, 2020.
FILE - Children greet a U.S. soldier atop a Bradley Fighting Vehicle as U.S. troops patrol in the Syrian town of al-Jawadiyah in the northeastern Hasakeh province, Dec. 17, 2020.

Značajan pomak

Umirovljeni pukovnik američke vojske Liam Collins, osnivački direktor Instituta za moderni rat Vojne akademije SAD-a, rekao je za Glas Amerike da bi Bradley mogao značajno pomoći Ukrajini, iako to samo po sebi ne bi preokrenulo ravnotežu rata u korist Ukrajine.

"To je velika stvar - to je još uvijek nedvojbeno najbolje borbeno vozilo pješadije na svijetu - ali nijedan pojedinačni oružani sistem neće pobijediti ili izgubiti rat za Ukrajinu", rekao je Collins, koji je također služio kao američki savjetnik za Ukrajinu 2016. - 2018.

Rekao je da je odluka da se Ukrajini isporuči Bradley dio značajne evolucije u načinu na koji SAD i njegovi saveznici izgleda razmišljaju o sukobu u Ukrajini i sposobnosti ukrajinske vojske.

“Prije nego što je rat počeo, nitko u SAD-u nije dao Ukrajini priliku, tako da je pomoć koja im je dana bila samo male stvari koje su mogle brzo stići”, rekao je. Protutenkovsko oružje Javelin i rakete zemlja-zrak Stinger, rekao je, bile su "samo stvari za nanošenje štete Rusiji, ali ne ništa čime bi se zapravo dobio rat."

Ta početna pomoć na kraju je dopunjena topništvom većeg dometa, bespilotnim letjelicama i drugom opremom koja je omogućila Ukrajini da istjera ruske trupe s većeg dijela zemlje koja je bila okupirana na početku rata.

Dodao je: “Kako smo vidjeli kako se ovo odvija, sve je više i više predanosti pružanju pomoći koja im zapravo može pomoći da pobijede. I, kao što smo vidjeli tokom rata, Ukrajina je bolja vojska. Jedina prednost Rusije je veličina njene vojske.”

FILE - An M1 Abrams crosses a bridge in Hell, Norway, Oct. 21, 2018, during a military exercise.
FILE - An M1 Abrams crosses a bridge in Hell, Norway, Oct. 21, 2018, during a military exercise.

Tenk kompromis

Zelenski je mjesecima pozivao SAD i njegove saveznike da pošalju tenkove u Ukrajinu, ali je naišao na nevoljkost. Jedan od razloga za tu nevoljkost bile su poteškoće u održavanju iznimno složenih sistema poput američkog glavnog borbenog tenka M1 Abrams na terenu. Za to su potrebni visoko obučeni stručnjaci i pouzdana logistička podrška.

Dodatno, s motorom od 1.500 konjskih snaga - koji je tri puta veći od Bradleyjevog - Abramsov motor troši gorivo vrlo velikom brzinom, dodatno komplicirajući logistiku.

Michael Akopian, istraživač u odbrambenom programu Centra za novu američku sigurnost, washingtonskog think tanka, rekao je za Glas Amerike da Bradley nudi mnoge mogućnosti poput tenka, ali je puno jednostavniji za rukovanje i održavanje.

"Bradley bi mogao biti bolji od tenka, na neki način, zbog održavanja", rekao je Akopian. “Na njima imamo posla s dizelskim motorima umjesto stvarno kompliciranih motora sa turbinama koje ima tenk Abrams. Lakše ga je održavati i lakše ga je održavati čistim.

“Posljednje što želite je imati potpuno novi tenk Abrams koji negdje zapne i ne možete ga pomaknuti jer trenutno nemate logističku infrastrukturu.”

Bradley je, prema Akopianu, "dobar kompromis između svega što im je potrebno dok je također realan u pogledu izazova s kojima se ukrajinska vojska suočava."

Bradley detalji

Borbeno vozilo Bradley u službi je od 1980-ih, iako su ga nadogradnje tokom godina održale dovoljno naprednim da bude jedno od najučinkovitijih vozila te vrste na svijetu.

Bradley dolazi u različitim varijantama prilagođenim različitim namjenama. Općenito, međutim, vozilo teži otprilike 28 tona, vozi se na gazištima poput tenka, dobro je oklopljeno i nosi tri glavna oružana sisema koji ga čine moćnim neprijateljem na bojnom polju. Jedna konfiguracija, s tročlanom posadom, može nositi dodatnih šest vojnika pješadije.

FILE - Taiwanese soldiers man mobile launchers of the U.S.-made TOW anti-tank missiles during a drill in Taoyuan county, April 18, 2012.
FILE - Taiwanese soldiers man mobile launchers of the U.S.-made TOW anti-tank missiles during a drill in Taoyuan county, April 18, 2012.

Bradleyjevo glavno oružje je top M242 Bushmaster od 25 mm, koji se također naziva i "automatski top" koji dolazi opremljen i oklopnim i visokoeksplozivnim zapaljivim streljivom. Pokraj toga je postavljen mitraljez 7,62 mm. Osim toga, Bradley nosi cijevno lansirane, optički praćene, žičano vođene (TOW) projektile, koji mogu onesposobiti veće tenkove.

Glavni top Bradley i projektili TOW imaju efektivni domet veći od 3000 metara, što je više od efektivnog dometa mnogih ruskih tenkova. To znači da manji Bradley može napasti tenk, a sam ostati izvan dometa.

Bradley je prvi put doživio značajnu uslugu u Zaljevskom ratu 1990.-1991., gdje je stekao reputaciju učinkovitog "ubice tenkova", uništivši više iračkih tenkova tokom sukoba nego veći i moćniji M1 Abrams Sjedinjenih Država.

Od tada je Bradley odigrao glavnu ulogu u brojnim vojnim akcijama, uključujući ratove u Afganistanu i Iraku.

XS
SM
MD
LG