Linkovi

G7 države postigle dogovor o oporezivanju velikih kompanija


Grupa fotografija ministara finansija zemalja članica G7, zvaničnika EU i Svjetske banke na samitu u Londonu. (Foto:Henry Nicholls via AP)

Sjedinjene Države, Britanija i druge najbogatije zemlje u svijetu postigle su u subotu dogovor o uvođenju većih globalnih poreza multinacionalnim kompanijama kao što su Google, Apple i Amazon.

Ministri finansija G7 saglasili su se da podrže globalnu korporativnu poresku stopu od najmanje 15 posto i da kompanije plaćaju veći porez na tržištima na kojima prodaju svoje proizvode i usluge.

"Ministri finansija G7 postigli su historijski sporazum da reformišu globalni poreski sistem da bi bio pogodan za globalno digitalno doba", rekao je britanski ministar finansija Rishi Sunak​ poslije dvodnevnog samita u Londonu.

Američka sekretarica za finansije Yannet Jellen rekla je da će "značajna obaveza bez presedana" okončati, kako je ocijenila, trku do dna kada je riječ o globalnom oporezivanju.

Sporazum, o kojem se razgovaralo godinama, predviđa ukidanje nacionalnog poreza na digitalne usluge koji su uvele Britanija i druge evropske zemlje, a za koji je Amerika smatrala da je nefer prema američkim tehnološkim gigantima.

Međutim, dogovorene mjere prvo bi trebalo da budu odobrene na sastanku G20 - koji obuhvata i zemlje u razvoju - narednog mjeseca u Beču.

"Riječ je o složenom pitanju i ovo je prvi korak", rekao je Sunak.

Bogate zemlje su godinama pokušavale da postignu dogovor o načinu na koji bi prikupljale više prihoda od velikih multinacionalnih kompanija kao što su Google, Amazon i Facebook, koje često prijavljuju profite u zemljama gdje ne plaćaju porez ili plaćaju samo malu sumu.

Administracija predsjednika Joe Bidena je dala podsticaj zastalim pregovorima prijedlogom da minimalna globalna poreska stopa bude 15 posto, što je iznad nivoa u zemljama kao što je Irska, ali je ispod najnižeg nivoa u G7.

Njemačka i Francuska su takođe pozdravila sporazum, mada je francuski ministar finansija Bruno Le Maire ​rekao da će se boriti za veću poresku stopu od dogovorene, za koju je naveo da je "početna tačka".

Njemački ministar finansija Olaf Scholz ​ rekao je da je dogovor "loša vijest za poreske rajeve širom svijeta".

"Kompanije neće više moći da izbjegavaju poreske obaveze prijavom profita u zemljama sa najnižim porezima", rekao je on.

U sporazumu se ne precizira na koje će se kompanije odnositi nova pravila, već se govori samo o "najvećim i najprofitabilnijim multinacionalnim preduzećima".

Međutim, američka državna sekretarica za finansije je navela da će se nova pravila odnositi i na Amazon i na Facebook.

Amazon i Google su pozdravili sporazum, dok je Facebook naveo da će vjerovatno plaćati veći porez.

XS
SM
MD
LG