Linkovi

Četiri Amerikanca ubijena u samoubilačkom napadu na vojni konvoj


Arhiva - Vojnik Afganistanske nacionalne armije na straži ispred ulaza u vojni aerodrom Bagram, sjeverno od Kabula, 12. novebmra 2019.

Tri američka vojnika i jedan američki ugovorac ubijeni su u napadu u okolini Kabula, Afganistan, saopštila je vojska SAD.

Talibani su preuzeli odgovornost za napad izveden u ponedeljak. Portparol američkih snaga u Afganistanu, armijski pukovnik Dejvid Batler, rekao je za Glas Amerike da je automobil-bomba eksplodirao u blizini konvoja koji je bio u bezbjednosnoj patroli u blizini vojne baze Bagram, najveće američke vojne baze u zemlji, 50 kilometara sjeverno od Kabula.

Američko vojno medicinsko osoblje evakuisalo je druga tri američka vojnika koji su ranjeni u napadu. Batler kaže da je to troje vojnika sada u stabilnom stanju.

Portparol islamističke pobunjeničke grupe, Zabihulah Mudžahid, tvrdi da je u veikoj eksploziji "ubijeno i ranjeno 10 američkih okupatora". Dodao je da su trojica pripadnika afganistanskih snaga bezbjednosti, uključujući i važnog komandanta, takođe među ubijenima. Talibanske tvrdnje nakon ovakvih napada često su preuveličane.

Oko 14.000 američkih vojnika podržava afganistanske snage i izvodi antiterorističke operacije u Afganistanu.

Ovaj napad dogodio se dok predstavnici SAD rade na prevgorima o sporazumu sa talibanima, kako bi priveli kraju najduži američki rat. Specijalni izaslanik SAD Zalmaj Kalilzad rekao je da je postignut "nacrt sporazuma" sa predstavnicima talibana u Kataru prošlog mjeseca.

Sa ovim poslednjim napadom, ukupno sedam pripadnika oružanih snaga SAD ubijeno je od početka godine u Afganistanu.

Ajaz Gul iz Islamabada učestvovao je u pisanju ovog izvještaja.

XS
SM
MD
LG