Linkovi

Demanti saopćenjima nakon sastanka Zvizdića i Petrova


Božo Petrov i Denis Zvizdić
Božo Petrov i Denis Zvizdić

Nakon jučerašnjeg sastanka Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH), i Bože Petrova, predsjednika Hrvatskog sabora, uslijedili su demanti putem saopćenja.

U saopćenju Vijeća ministara BiH kaže se da je Petrov rekao da Hrvatska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i ravnopravnost konstitutivnih naroda, a ne podržava stvaranje dodatnog entiteta u BiH.

„Rekao je da Hrvatska pruža punu podršku BiH na putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama i izrazio nadu da će se vrlo brzo pridružiti evropskoj porodici”, navodi se u saopćenju.

Zvizdić je jučer primio u posjetu delegaciju Hrvatskog sabora koju je predvodio Petrov.

Nakon jučerašnjeg saopćenja Vijeća ministara, iz MOST-a, stranke čiji je Petrov član, stigao je odgovor da on tako nešto nije rekao u razgovoru.

„Iz pozicije predsjednika Hrvatskog sabora Božo Petrov smatra da bi bilo neumjesno da on kao političar susjedne države učestvuje u razgovoru o unutrašnjim političkim temama BiH”, saopćio je MOST.

Danas je uslijedilo novo saopćenje Vijeća ministara u kojem kažu da su neprijatno iznenađeni demanotvanjem jednog dijela razgovora, odnosno izjave Petrova da ne podržava stvaranje novih entiteta.

„Takvu izjavu smo svi prisutni, a sastanak nije bio u ‘četiri oka’ nego je istom prisustvovao veliki broj osoba, posebno zapazili i akcentirali”, odgovorili su iz Vijeća ministara.

Saopćenje kao provokacija

Petrov je danas u posjeti Mostaru, dok Zvizdić naredne sedmice putuje u posjetu Crnoj Gori. Upitan za komentar spornog dijela saopćenja, Petrov je kazao u Mostaru da će uvijek zastupati interese građana BiH, a saopćenje Vijeće ministara smatra provokacijom.

Ponovio je kako je najvažnije da predstavnici sva tri konstitutivna naroda trebaju naći model koji im najviše odgovara, a koji će uključivati ravnopravnost naroda. Naveo je da se od Hrvatske može očekivati pomoć i partnerstvo u tome.

Vijeće ministara je navelo i da je sastanak prošao u prijateljskoj i konstruktivnoj saradnji i da su se Zvizdić i Petrov, između ostalog, usaglasili da je BiH ključ stabilnosti u regiji.

Razgovarali su i o tome da unaprijede saradnju na infrastrukturalnim i energetskim projektima, kao i o jačanju ekonomske, trgovinske i druge saradnje.

XS
SM
MD
LG