Linkovi

Zvaničnik: Vakcina za COVID-19 biće besplatna za sve u SAD


SAD: Testiranje prve faze vakcine za COVID-19
SAD: Testiranje prve faze vakcine za COVID-19

Administracija Donalda Trumpa tvrdi da će omogućiti da eventualna vakcina za COVID-19 bude besplatna za sve u Sjedinjenim Državama koji žele da je prime. 

Očekuje se da kompanije za zdravstveno osiguranje pokriju troškove vakcine za sve Amerikance, prema riječima visokog zvaničnika na brifingu za novinare o naporima vlade da se pronađe vakcina do kraja godine.

Za one koji nisu osigurani, dodao je zvaničnik, "naša uloga, kao federalne vlade je da omogući da je dobiju svi koji žele koji su u rizičnim kategrijama, a ne mogu da je priušte".

Zvaničnik je rekao da će Amerikanci prije bilo kojih zemalja, dobiti bilo koju vakcinu koja je napravljena iz federalnih fondova.

"Naši prioriteti su vrlo jasni. Prvo ćemo se pobrinuti o Amerikancima", rekao je zvaničnik koji nije imenovan zbog pravila održavanja brifinga za novinare.

"Ako bude bilo viška, želimo da se uvjerimo i da će ljudi širom svijeta biti vakcinisani, jer je virus došao kroz međunarodna putovanja", dodao je on.

Druge države potpisuju dogovore da proizvedu vakcinu negdje drugdje, dodao je zvaničnik.

"Ni na koji način ne spriječavamo kroz naše dogovore da vakcine stignu do drugih širom svijeta" , dodaje visoki predstavnik administracije.

Kao dio operacije za ubrazno pronalaženje vakcine, administracija planira da proizvede 300 miliona doza do januara 2021. Inače je potrebna decenija da se utvrdi efikasnost vakcine.

Vladini aranžmani

Vlada je najavila da će izdvojiti više od 3 milijade dolara za kompanije koje razvijaju, proizvode i distribuciju vakcine. Kongres je opredijelio skoro 10 milijardi dolara za pronalaženje vakcine, lijeka i dijagnozu COVID-19.

Pandemija i izolacija kojom se spriječava širenje koronavirusa, upropastile su privrede širom svijeta. Kancelarija za budžet Kongresa procjenjuje da će pad američke ekonomije biti za 11 odsto samo u drugom kvartalu 2020. godine.

Od više od 100 kandidata za vakcinu, izabrano je 14. Vlada je najavila da će izabrati sedam onih koji najviše obećavaju.

Administracija predsjednika Donalda Trumpa je već najavila podršku za proizvod tri kompanije: Moderna, koja je ušla u prvu od tri faze kliničkih ispitivanja sredinom marta, Johnson&Johnson, koji planira da počne prvu fazu na ljeto i AstraZeneka, koja ulazi u posljednju fazu obimnog ispitivanja tokom ljeta sa vakcinom koji je razvio Univerzitet Oxford. Administracija tvrdi da će vakcina biti dostupna najranije u oktobru, ako se pokaže kao efikasna.

Federalni fondovi žele da obezbjede kapacitet za proizvodnju istovremeno dok traje ispitivanje vakcine, tako da čim se neka vakcina pokaže efikasnom, može da se što prije distribuira.

Vlada je potpisala ugovore sa kompanijama koje prave bočice i špriceve za pakovanje vakcina

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG