Linkovi

Zvaničnici SAD i Sjeverne Koreje nastavili pregovore o samitu Trumpa i Kima


Donald Trump i Kim Jong Un na TV ekranu u Seulu, 25. maj 2018.
Donald Trump i Kim Jong Un na TV ekranu u Seulu, 25. maj 2018.

Američki i sjevernokorejski zvaničnici ponovo su u ponedjeljak, u demilitarizovanoj zoni, razgovarali o mogućem samitu predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una.

Nakon što je u četvrtak otkazao susret, Trump je u nedjelju naveo da bi samit mogao da bude održan 12. juna u Singapuru, kao što je prvobitno bilo planirano.

"Iskreno vjerujem da Sjeverna Koreja ima izvanredan potencijal i da će jednog dana biti velika ekonomska i finansijska nacija. Kim Jong Un je saglasan sa mnom. To će se dogoditi", napisao je na Twitteru američki predsjednik.

Sung Kim, američki amabasador na Filipinima i bivši izaslanik za Južnu Koreju, predvodi američku delegaciju na razgovorima na granici dvije Koreje, koji bi trebalo da traju do utorka.

"Možemo da budemo uspješni u denuklearizaciji Korejskog poluostrva. To bi bilo odlično za Sjevernu i Južnu Koreju, Japan, svijet, SAD i Kinu", poručio je Trump.

Poslije nenajavljenog sastanka sa Kimom, južnokorejski predsjednik Moon Jae-in saopštio je da je sjevernokorejski lider i dalje posvećen "potpunoj" denuklearuzaciji Korejskog poluostrva, ali je odbio da detaljnije govori o tome šta to podrazumijeva, nagovještavajući teške pregovore Washingtona i Pjongjanga.

Sjedinjene Države zatražile su "potpuno, potvrđeno i nepovratno" uništavanje sjevernokorejskog nuklearnog arsenala, ali je Sjeverna Koreja odbacila mogućnost jednostranog razoružanja i založila se za denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

Pojedini američki zvaničnici i dalje su skeptični da će razgovori dvije zemlje dovesti do okončanja sjevernokorejskog nuklearnog programa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG