Linkovi

Zvaničnici: 100.000 Amerikanaca za godinu umrlo od droge


Arhiv -Sharon Rivera polaže svijeće na grob kćerke Victorije koja je preminula od prekomjerne upotrebe droge. (Foto.AP/Kathy Willens)
Arhiv -Sharon Rivera polaže svijeće na grob kćerke Victorije koja je preminula od prekomjerne upotrebe droge. (Foto.AP/Kathy Willens)

Oko 100.000 Amerikanaca preminulo je od prekomjerne upotrebe droge za godinu dana, što je bilans bez presedana povezan sa pandemijom Covida i zalihama opasnijih narkotika, navode zdravstveni zvaničnici.

Broj smrtnih ishoda predoziranja narkoticima raste više od dvije decenije, dok se u protekle dvije godine ubrzao, a prema novim podacima objavljenim u srijedu, skočio je za gotovo 30 odsto u najnovijem periodu.

Eksperti vjeruju da su glavni uzroci sve veća količina smrtonosnog fentanila u nelegalnim zalihama droge i pandemija kovida zbog koje su mnogi zavisnici izolovani i nisu u mogućnosti da se advekatno liječe ili dobiju drugi vid podrške.

"Dok i dalje postižemo napredak u borbi protiv pandemije Covida 19, ne možemo da zanemarimo ovu epidemiju gubitka koja je pogodila porodice i zajednice širom zemlje", naveo je u saopštenju predsjednik SAD Joe Biden.

"Cifra je katastrofalna. Taj obim predoziranja narkoticima nismo do sada vidjeli u ovoj zemlji", ocijenila je Katherine Keyes​, ekspert na Univerzitetu Columbia.

U Americi sada ima više žrtava prekomjerne upotrebe droge nego gripa, upale pluća, oružanih incidenata i saobraćajnih nesreća. Ukupan bilans blizu je broju žrtava dijabetesa, koji je sedmi po redu uzrok smrtnih slučajeva u SAD.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) su na osnovu dostupnih podataka iz umrlica procijenili da je 100.300 Amerikanaca umrlo od prekomjerne upotrebe droge od maja 2020. do aprila 2021.

To nije zvanična cifra, s obzirom na to da istraga smrtnih slučajeva povezanih za upotrebom droge može da potraje više mjeseci. Agencija je zbog toga napravila procjenu na osnovu 98.000 izvještaja koje je primila do sada.

CDC je prethodno saopštio da je prošle godine bilo oko 93.000 žrtava predoziranja narkoticima, što je bio najveći broj za godinu. Robert Anderson, zvaničnik CDC-a, rekao je da će bilans za 2021. verovatno nadmašiti 100.000.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG