Linkovi

Zvanični Washington protiv misije Dennisa Rodmana da spasi Griner u Rusiji


Arhiv - Bivši američki košarkaš Dennis Rodman 
Arhiv - Bivši američki košarkaš Dennis Rodman 

Bijela kuća ima negativan stav o navodnom planu bivše NBA zvijezde Dennisa Rodmana da putuje u Rusiju i osigura oslobađanje američke košarkašice Brittney Griner, prenosi agencija Reuters pozivajući se na izvor upoznat sa situacijom.

Griner, dvostruka olimpijska šampionka i zvijezda WBNA, ranije je ovog mjeseca osuđena u Rusiji na devet godina zatvore po optužbi za posjedovanje droge.

Predsjednik SAD Joe Biden osudio je presudu kao „neprihvatljivu”, a Sjedinjene Države ponudile su Rusiji da za Griner razmijene Viktora Buta, ruskog trgovca oružjem koji u Americi služi zatvorsku kaznu od 25 godina.

Rodman je u subotu rekao za televizijsku mrežu NBC News da planira da posjeti Rusiju da bi tražio da se Griner oslobodi.

„Dobio sam odobrenje da idem u Rusiju i pomognem joj. Pokušavam da idem ove nedjelje”, rekao je Rodman za NBC koji međutim nije objasnio od koga je košarkaš dobio dozvolu.

Visoki zvaničnika administracije, koji je tražio da ostane anoniman, jasno je stavio do znanja da Bijela kuća ne odobrava najavljenu posetu.

„U javnosti je poznata informacija o značajnoj ponudi administracije Rusima i sve van daljih pregovora kroz već uspostavljene kanale će vjerovatno komplikovati i ometati napore za oslobađanje”, rekao je zvaničnik za Reuters.

Također je napomenuo da je State Department savjetovao Amerikance da ne putuju u Rusiju.

Iz State Departmenta je u ponedjeljak saopšteno da Rodman ne ide u Rusiju u ime američke vlade i da su u toku razgovori o mogućoj razmjeni zatvorenika.

Rodman je i u prošlosti pokušavao da se umiješa u međunarodnu diplomatiju. Bivši košarkaš je među samo nekoliko zapadnjaka koji su se sastali sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG