Linkovi

Zvanični izvještaj krivi nemar i zatvorske čuvare za smrt Jeffreyja Epsteina


Jeffrey Epstein
Jeffrey Epstein

Nadzorni organ u Sekretarijatu za pravosuđe naveo je da je "kombinacija nemara i propusta" omogućila da finansijer Jeffrey Epstein oduzme sebi život u federalnom zatvoru u New Yorku, dok je čekao suđenje za seks trafiking maloljetnica.

Generalni inspektor Michael Horowitz naveo je propust federalnog Biroa za zatvore da ne mu dodijeli cimera, nakon što je prethodni otišao, kao i probleme sa kamerama za nadzor, kao faktore za Epsteinovu smrt. Horowitz je također naveo da je Epsteinu dato previše čaršafa, koji su bezbjednosni problem i korišćeni su za samoubistvo.

Generalni inspektor objavio je izvještaj o detaljima istrage o smrti Epsteina u augustu 2019, posljednoj u nizu nekoliko zvaničnih istraga o ovom slučaju. On je ponovio već ranija otkrića drugih istraga, da nema indikacija o nasilju, pobijajući teorije zavjere oko smrti osobe visokog profila.

Također je ponovio prethodna otkrića da su neki od zatvorskih čuvara Epsteina bili preopterećeni poslom. Otkrio je da je 13 zaposlenih imalo loše rezultate, a preporučio je mjere protiv šestero radnika. Samo dvoje zaposlenih koji su imali zadatak da čuvaju Epsteina su optuženi, ali su izbjegli zatvor jer su priznali krivicu da su falsifikovali unose kada su bili na smjeni.

Izvještaj je objavljen više od četiri godine nakon što je Epstein oduzeo sebi život, ali i nakon što je agencija AP objavila hiljade strana izvještaja o njegovom pritvoru, smrti i haosu koji je posle nastao. Zatvorski čuvari kojima je posao bio da nadgledaju Epsteina su spavali i bavili se online kupovinom, umjesto da ga provjeravaju na 30 minuta, što im je bio zadatak, naveli su istražioci.

Ovo je drugi put za šest mjeseci da je Horowitz optužio propuste Biroa za zatvore za smrt poznatog pritvorenika.

AP je dobio više od 4.000 stranica dokumenata o smrti Epsteina od Biroa za zatvore po zakonu o slobodnom pristupu informacijama. Dokumenta, u kojima je i rekonstrukcija događaja koji su vodili do samoubistva Epsteina, interni izvještaji, elektronska prepiska, memorandumi i ostala dokumenta, samo pokazuju kako je manjak osoblja i nemar doprinio Epsteinovoj smrti.

Epstein je proveo 36 dana u zatvoru na Manhattanu. Dvije nedjelje prije smrti, bio je na prismotri 31 sat nakon što je, prema riječima zvaničnika, pokušao samoubistvo kada je imao povrede i modrice na vratu. Čuvari kojima je posao bio da paze na Epsteina noći kad je umro, radili su prekovremeno.

Jedan od njih, kome nadzor pritvorenika nije u opisu posla, radio je peti dan zaredom prekovremeno. Drugi je radio dežurstvo, što mu je bila druga osmočasovna smjena taj dan. Uz sve to, Epsteinov cimer se nije vratio poslije pojavljivanja pred sudom, a nadležni u zatvoru mu nisu dodijelili drugog cimera, ostavljajući tako Epsteina samog.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG