Linkovi

Zvaničnici za Glas Amerike: Vjerujemo da Iran stoji iza napada na vojnike u Siriji


ARHIVA - Američki vojnici obavljaju obuku u garizonu Al Tanf u južnom dijelu Sirije 21. novembra 2017.
ARHIVA - Američki vojnici obavljaju obuku u garizonu Al Tanf u južnom dijelu Sirije 21. novembra 2017.

SAD vjeruju da Iran stoji iza napada dronovima prošle nedjelje na vojnu postavu al-Tanf na jugu Sirije, gdje su stacionirani američki vojnici, izjavila su za Glas Amerike dvojica zvaničnika.

Američki zvaničnici navode da su iranski dronovi korišteni u napadu ali nisu poletjeli iz Irana. Dronovi su bacili eksploziv koji je izazvao oštećenja zgrada, ali u napadu nije bilo ranjenih ili povrijeđenih. Pet dronova je izvršilo napad, rekao je jedan od zvaničnika.

Američki i međunarodni vojnici u al-Tanfu treniraju Sirijce da se bore protiv ekstremista Islamske države.

Baza se nalazi na velikom putu koji povezuje Bagdad u Iraku i Damask u Siriji, blizu tromeđe Jordana, Iraka i Sirije. Američki zvaničnici navode da bi Iran mogao da koristi tu rutu za uspostavljanje trajnog "kopnenog mosta" od Teherana do Mediterana.

Sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi nije želio da se izjasni, kada ga je Glas Amerike pitao ko je odgovoran za napad.

“Vidjeli smo tu vrstu napada u prošlosti, od strane šiitskih paravojnih grupa, za koje znamo da ih podržava Iran, ali neću ulaziti u detalje", izjavio je na brifingu za novinare u Pentagonu u ponedeljak. "Napad je bio složen i smišljen".

Za to vreme, Bidenova administracija navodi da međunarodna zajednica "gubi strpljenje" zbog oklijevanja Irana da se ponovo uključi u nuklearne pregovore. Robert Meli, specijalni američki izaslanik za Iran kaže da SAD i partneri razmatraju alternativu diplomatskom putu, ali da će sve odluke o budućim opcijama zavisiti od poteza Irana.

Posljednji veliki iranski napad na američke snage bio je u januaru 2020, kada je Teheran lansirao nekoliko raketa na vazdušnu bazu al-Asad u Iraku. Nijedan američki vojnik nije poginuo ali je više od stotinu zadobilo traumatske povrede mozga zbog eksplozija.

Napad u januaru 2020. bio je odgovor na američki udar dronom istog mjeseca blizu aerodroma u Bagdadu u kome je ubijen Kasem Sulejmani, komandant iranskih jedinica Kuds, nadležan za aktivnosti različitih paravojnih jedinica u Iraku. U napadu je ubijen i Abu Mahdi al-Muhandis, irački osnivač militantne grupe Kataib Hezbolah, koju podržava Iran. Američki borbeni avioni izvršili su udar na pet lokacija u Iraku dva mjeseca kasnije, iz odmazde za napad na bazu al-Asad, a meta su bila skladišta oružja Kataib Hezbolaha.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG