Linkovi

Amir Zukić izlazi iz pritvora uz mjere zabrane


Amir Zukić
Amir Zukić

Amir Zukić, generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA), danas izlazi iz pritvora u kojem se nalazio od sredine februara ove godine.

Zukiću, koji je zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, sudi se pred Općinskim sudom u Sarajevu za nezakonito zapošljavanje u Elektroprivredi. Suđenje je počelo u maju ove godine i trenutno dokaze provodi sarajevsko tužilaštvo.

Puštanje Zukića na slobodu uslijedilo je nakon nedavne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je prihvatio apelaciju o povredi prava koja garantuje Evropska konvencija o ljudskim pravima.

Prema Ustavnom sudu, redovni sudovi su u odlukama propustili dati valjana obrazloženja neophodna za produženje pritvora. Zukić je bio pritvoren zbog bojazni od uticaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja krivičnog djela.

Nožica: Ustavni sud odlučio u skladu sa praksom

„Te okolnosti da je on navodno pokušao preko neke osobe, koji je svjedok, uticati na jednog osumnjičenog koji je bio u pritvoru je razlog zašto je on bio uhapšen”, kaže za Glas Amerike Senka Nožica, braniteljica Zukića.

Nožica pojašnjava da je Ustavni sud odlučio da redovni sudovi ne mogu navoditi „jedne te iste razloge u tri-četiri rješenja”.

„I Ustavni sud kaže da ne može tako, da nema naročitih razloga, da nema drugih razloga kojima bi se moglo ukazati da će on uticati na svjedoke”, kaže ona.

Navodi da su sarajevski kantonalni sud i tužilaštvo imali mogućnost da iznesu nove razloge. „Nisu i Ustavni sud je postupio u skladu sa svojom praksom”, dodala je Nožica.

Prema njenim riječima, mogućnost sprječavanja eventualnog uticaja na svjedoke postoji i putem mjera zabrane.

Iako još nije dobila rješenje o puštanju Zukića iz pritvora, navodi da se mjere vjerovatno odnose na zabranu sastajanja i kontaktiranja sa svjedocima i drugim svjedocima.

Nožica pojašnjava da je jedan osumnjičeni kojeg zastupa u drugom predmetu pušten iz istih razloga kao i Zukić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG