Linkovi

Znanstvenici stvorili umjetnu stanicu sa sintetiziranim genomom


Znanstvenici stvorili umjetnu stanicu sa sintetiziranim genomom
Znanstvenici stvorili umjetnu stanicu sa sintetiziranim genomom

Eksperiment stvaranja umjetnog života trajao je pet godina i koštao 30 milijuna dolara

Američki znanstvenici stvorili su prvu sintetsku stanicu - živi organizam koji kontrolira sintetski genom, objavljeno je u časopisu Science.

"Ovo je prva sintetska stanica ikada stvorena", izjavio je pionir genetike Craig Venter, koji je predvodio skupinu znanstvenika koja je na eksperimentu stvaranja umjetnog života radila pet godina i na njega potrošila oko 30 milijuna dolara.

Venterova skupina prvo je kemijski sintetizirala genom bakterije koristeći se kopijom genoma stvarne bakterije mycoplasme mycoides. Nakon toga su ugradili genom iz jedne bakterije u drugu mycoplasmu mycoides. Nova bakterija replicirala se više od milijun puta, pri čemu su sve kopije imale umjetnu, sintetsku DNK koja ih je kontrolirala. Novi oblik života Venter je nazvao "Sintija".

Međutim, cijeli projekt izaziva niz etičkih pitanja, a među prvima je reagirao Vatikan s porukom: “…čovjek je Božji stvor, ali nije Bog: on je čovjek koji može dati život rađanjem, a ne umjetnim stvaranjem…”

Znanstvenici tvrde da će im ova metoda pomoći u razumijevanju funkcioniranja života i pomoći da stvore bakterije namijenjene proizvodnji biogoriva i čišćenju okoliša. Također planiraju stvoriti alge koje bi upijale ugljični dioksid.

XS
SM
MD
LG