Linkovi

Znanstvenici i inženjeri u školama pobuđuju interes za znanostima


Znanstvenici i inženjeri u školama pobuđuju interes za znanostima
Znanstvenici i inženjeri u školama pobuđuju interes za znanostima

Srednjoškolci u Sjedinjenim Državama u završnoj godini svojeg školovanja ne postižu jednako dobre rezultate u testovima kao njihovi vršnjaci u drugim zemljama

Srednjoškolci u Sjedinjenim Državama u završnoj godini svojeg školovanja ne postižu jednako dobre rezulate u testovima kao njihovi vršnjaci u drugim zemljama. Prosvjetni djelatnici tvrde da je nužno staviti jači naglasak na nastavu znanosti u američkim školama. Deborah Block je posjetila školu gdje umirovljeni inženjer koristi svoju znanstvenu stručnost da bi pomogao i učiteljima i učenicima.

Umirovljeni inženjer Dave Weiss pozdravlja učenike u osnovnoj školi Georgian Forest u mjestu Silver Springu u saveznoj državi Maryland. Jednom tjedno on surađuje s učiteljem Fredom Tenykeem u znanstevnim projektima. Današnji eksperiment će biti demonstracija načela kretanja, a u pokusu će se koristiti papirnati automobili i konci.

Učenici Jadi Lockwood sviđaju se posjeti inženjera Weissa učionici. Posebice joj se sviđaju dijagrami koje on koristi da bi pojasnio znastvene koncepte: "Gospodin Weiss po cijelom razredu crta te ilustracije koje nam puno pomažu."

Weiss već godinama volontira u nastavi maturanata u znanosti i inženjerstvu koju sponzorira Američka udruga za unaprijeđenje znanosti. Znastvenici i inženjeri također obučavaju učitelje u osnovnim školama da bi što bolje mogli upoznati svoje učenike sa znanošću.

Weiss kaže da on i ostali volonteri pomažu učiteljima u stjecanju stučnosti iz prve ruke, s čime ti učitelji imaju jako malo iskustva: "U osnovnoj školi učitelji najčešće nemaju duboko poznavanje znanosti, to zbog toga je često nastava znanosti u podređenom položaju."

Taj umirovljeni inženjer zabrinut je zbog toga što američki učenici zaostaju u poznavanju znanosti za zemljama kao što su Kina, Japan, Češka i Finska. Međutim, optimističan je i smatra da će se američki učenici popraviti: "U osnovnoj školi pokušavam učenicima usaditi čvrste temelje. Nadam se da će to razviti zanimanje za svijet oko njih."

Dave Weiss se nada da će djeca kod koje je uspio pobuditi interest za znanost krenuti njegovim stopama.

XS
SM
MD
LG