Linkovi

Značajan korak UN-a ka novom praćenju koncentracije gasova staklene bašte


Dim i para dižu se iznad termoelektrane u Heđinu, u kineskoj pokraini Šansi, 28. novembra 2019.
Dim i para dižu se iznad termoelektrane u Heđinu, u kineskoj pokraini Šansi, 28. novembra 2019.

Ujedinjene nacije su u ponedjeljak saopštile da su preduzele značajan korak u pokušaju da popune ključnu prazninu u borbi protiv klimatskih promjena: standardizovano praćenje gasova staklene bašte u realnom vremenu.

Svjetska meteorološka organizacija Ujedinjenih nacija (WMO) osmislila je novu globalnu infrastrukturu za praćenje gasova sa efektom staklene bašte, čiji je cilj da obezbijedi bolje načine mjerenja zagađenja koje zagrijava planetu i pomogne u donošenju odluka o politici prema ovom pitanju.

Nova platforma WMO će integrisati sisteme za posmatranje u svemiru i na zemlji i nastojati da razjasni neizvjesnosti o tome gdje završavaju emisije gasova staklene bašte.

To bi trebalo da dovede do mnogo bržih i preciznijih podataka o tome kako se atmosfera planete mijenja.

"Iz naših mjerenja znamo da su koncentracije gasova staklene bašte u atmosferi rekordno visoke", rekao je šef WMO Petteri Taalas.

Tri glavna gasa staklene bašte su ugljen-dioksid, metan i azot-oksid. Od toga, CO2 stvara oko 66 odsto efekta zagrijavanja klime.

"Povećanje nivoa CO2 od 2020. do 2021. bilo je veće od prosječne stope rasta u protekloj deceniji, a metan je zabilježio najveći skok u odnosu na prethodnu godinu od početka merenja", rekao je Tsalas.

Pariskim sporazumom o klimatskim promjenama iz 2015. godine zemlje su pristale da ograniče globalno zagrijavanje na "znatno ispod" dva stepena Celzijusa više od nivoa izmjerenih između 1850. i 1900. godine – i 1,5 stepeni Celzijusa ako je moguće.

WMO saopštava da mora da postoji snažnija naučna podloga za akcije ublažavanja klimatskih promjena koje se preduzimaju u okviru sporazuma.

"Još postoje neizvjesnosti, posebno u vezi sa ulogom u ciklusu ugljenika u okeanu, kopnenoj biosferi i oblastima gdje imamo vječiti snijeg i led", rekao je Taalas.

"Zbog toga moramo da preduzmemo monitoring gasova staklene bašte u okviru integrisanog... kako bismo mogli da uzmemo u obzir prirodne izvore i ponore."

"Ovo će pružiti vitalne informacije i podršku za implementaciju Pariskog sporazuma."

WMO je krajem januara održao simpozijum koji je okupio stručnjake iz širokog spektra oblasti kako bi počeli da spajaju dijelove slagalice.

Tokom prošlonedeljnog sastanka, izvršni savjet agencije podržao je planove do kojih su došli, rečeno je u ponedjeljak.

Biće potrebno dalje odobrenje Svjetskog meteorološkog kongresa - najvišeg tijela WMO za donošenje odluka - u maju.

Odluka da se poveže stručnost WMO u predviđanju vremena i klimatskoj analizi "biće viđena kao historijski korak", rekao je Lars Peter Riishojgaard, zamjenik direktora odjeljenja za infrastrukturu organizacije.

XS
SM
MD
LG