Linkovi

Zloupotreba u bh. Ambasadi u Parizu: Velid Hamidičević osuđen na 11 mjeseci zatvora


Velid Hamidičević sa braniteljicom Senkom Nožicom
Velid Hamidičević sa braniteljicom Senkom Nožicom

Velid Hamidičević je osuđen na 11 mjeseci zatvora zbog zloupotrebe pozicije savjetnika konzula u Ambasadi Bosne i Hercegovine (BiH) u Francuskoj.

Sud BiH je osudio Hamidičevića zbog nezakonitih izdavanja putnih isprava od kraja 2014. do sredine 2015. godine. Iako nema dokaza da je znao, istraga je pokazala da je izdavanje putnih isprava na nelegalan način bilo je povezano sa trgovinom ljudima u Francuskoj.

Hamidičeviću je naloženo je oduzimanje 5.250 eura koje je stekao krivičnim djelom. Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivnje kojeg je Hamdičević sklopio za Tužilaštvom BiH, a predloženi kazna kretala se od deset do 12 mjeseci zatvora.

„Ostao je bez posla. Ovo je za njega velika životna lekcija”, kazala je Senka Nožica, braniteljica Hamidičevića.

On ima mogućnost da ne odsluži zatvorsku kaznu. Zakonski je dozvoljeno kaznu zamijeniti novčanom uplatom od 100 konvertibilnih maraka (KM) po danu zatvora.

Govoreći kao građanin, državna tužiteljica Diana Kajmaković je kazala kako je „dirnuta i ganuta da je korupcija ušla u naše ambasade”.

Ona je rekla da je Hamidičević, čiji je telefon prisluškivan, pomogao u istrazi rasvijetljavanja trgovine ljudima u Francuskoj. Kako je rekla, BiH i Francuska su formirali zajednički istražni tim u tom slučaju.

Trgovci ljudima i žrtve, kazala je ona, na osnovu putnih isprava su nelegalno iz Francuske dolazili u BiH.

Luksuzan život

Akcija kodnog naziva CD izvedena je u ljeto prošle godine u BiH i Francuskoj. Uhapšeno je više osoba, a među kojima Elvis Salčinović, za kojeg se sumnja da je bio vođa klana, te Denis Hamidović, Toni Hamidović i Luka Hrustić.

Istraga pokazuje da su trgovci ljudima koristili žrtve za džepne krađe na ulicama Pariza. Žrtve su bile pod stalnom kontrolom i svakodnevno su fizički i psihičke maltreitrani kako bi organizatorima pribavili što veću količinu novca.

Kajmaković je rekla da se radi o milionskom pranju novca koji je putem Western Uniona stizao na područje Zenice. Istragom se došlo do saznanja da su trgovci ljudima novac trošili na nekretnine, automobile, luksuzan život uključujući i kocku.

Tužilaštvo BiH još nije podiglo optužnicu protiv Salčinovića i drugih.

U odnosu na ovaj klan, nedavno je u Španiji uhapšen takozvani „bosanski klan” sastavljen nekoliko porodica koje su trgovali djevojkama i maloljetnicama na način da su ih razmijenjivali za oko 5.000 eura, nakon čega su one bile primorane da pljačkaju.

XS
SM
MD
LG