Linkovi

Zločin u Trusini: Potvrđena kazna pripadnicima odreda „Zulfikar”


Spmenik žrtvama sela Trusina
Spmenik žrtvama sela Trusina

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je potvrdio prvostepenu presudu kojom su Nihad Bojadžić, Nedžad Hodžić i Mensur Memić osuđeni za zločin nad Hrvatima u selu Trusina (Općina Konjic).

Pravosnažno su osuđeni na ukupno 37 godina zatvora. Zločin je počinjen 16. aprila 1993. godine u sklopu napada na Trusinu.

Bojadžić je osuđen da je, kao zamjenik komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene „Zulfikar” Armije BiH, rukovodio napadom na Trusinu u okviru kojeg je ubijeno 15 civila hrvatske nacionalnosti i sedam vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Prema presudi, Bojadžić je prije napada naredio da niko u selu ne smije ostati živ, a napadom je rukovodio sa obližnjeg brda. Izrečeno mu je 15 godina zatvora.

Memić i Hodžić, kao pripadnici odreda „Zulfikar”, proglašeni su krivim da su po okončanju napada učestvovali u strijeljanju šest pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali.

Memić je osuđen na deset, a Hodžić na 12 godina.

Sud BiH je potvrdio prvostepenu presudu nakon što je odbio žalbe branilaca.

Zbog učešća u strijeljanju zarobljenih pripadnika HVO, ranije su pravosnažno osuđeni Edin Džeko i Rasema Handanović, također pripadnici odreda „Zulfikar”. Džeko je proglašen krivim i za ubistvo bračnog para za vrijeme napada u Trusini.

Handanović je osuđena na pet i po godina zatvora nakon što je sklopila sporazum o priznanju krivnje sa Tužilaštvom BiH, dok je Džeki izrečeno 13 godina zatvora.

Do suđenja Handanović i Džeki došlo je nakon što su izručeni iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Za zločin u Trusini sudilo se i Dževadu Salčinu, nekadašnjem pripadniku odreda „Zulfikar”, te Senadu Hakaloviću, nekadašnjem pripadniku 45. Brigade „Neretvica”, ali su pravosnažnom presudom oslobođeni zbog nedostatka dokaza.

Protiv Zulfikara Ališpage, nekadašnjeg komandanta odreda „Zulfikar”, suđenje je u fazi „mirovanja” zbog njegove bolesti.

XS
SM
MD
LG