Linkovi

Zločin u Orašju: General HVO-a i drugi osumnjičeni pušteni na slobodu


Sud BiH zabranio osumnjičenima da napuštaju kuću
Sud BiH zabranio osumnjičenima da napuštaju kuću

Đuro Matuzović, nekadašnji general Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i drugi osumnjičeni, a zbog čijeg hapšenja se podigla velika prašina u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (BiH), pušteni su danas na slobodu uz mjere zabrane.

Ne prihvativši prijedlog Tužilaštva BiH za produženje pritvora, Sud BiH odredio je kućni pritvor Matuzoviću, Ivi Oršoliću, Tadi Oršoliću, Marku Dominikoviću, Josi Nediću, Marku Blažanoviću, Mati Živkoviću, Anti Živkoviću i Stjepi Đuriću.

Policija će nasumice dva puta dnevno obilaziti njihove adrese.

„U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora”, saopćeno je iz Suda BiH.

Ranije je iz pritvora izašao Marko Baotić.

Matuzović i drugi su osumnjičeni za zločine nad Srbima sa područja Orašja u 1992. i 1993. godini. Prema Tužilaštvu BiH, radi se o nekadašnjim pripadnicima HVO-a, vojne i civilne policije, kao i stražarima u zatočeničkim objektima u Orašju.

Matuzović je penzionisani general HVO-a, a Marković je bio visokopozioniran u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Nakon što su uhapšeni krajem prošlog mjeseca, pokrenut je val reakcija u Hrvatskoj i BiH.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske izrazilo je nezadovoljstvo. Putem hrvatske ambasade u BiH zatražili su informacije o hapšenju osumnjičenih koji, pored bosanskohercehovačkog, imaju i državljanstvo Hrvatske.

Ivan Del Vechi, ambasador Hrvatske, kazao je tada za N1 da će oni dobiti „materijalnu i konzularnu i svaku drugu pomoć u skladu sa zakonima Republike Hrvatske”. Hapšenje u Orašju su izvršili pripadnici SIPA-e.

Hapšenje Matuzovića i drugih je proizvelo je brojne reakcije u Orašju. Više stotina građana prostestovalo je zbog njihovog privođenja.

Na hapšenje su reagovali i članovi Predsjedništva BiH.

„Ne vidim ni jednog razloga da neko od ovih deset osoba bude u pritvoru samo zbog toga što tamo neko sumnja da bi se mogao iskazati odnos u smislu bijega ili utjecaja svjedoke 20 godina nakon dešavanjima na prostorima Bosne i Hercegovine”, kazao je Dragan Čović.

Bakir Izetbegović je rekao kako treba pustiti pravosuđe da radi svoj posao.

„Od Zagreba se to, ne znam pod čijim utjecajima, adresira na bošnjačku politiku. To nema nikakvog utemeljenja ni logike”, kazao je Izetbegović.

Istraga u predmetu protiv Matuzovića i drugih se nastavlja.

XS
SM
MD
LG