Linkovi

Domaće životinje imaju emotivnu i opštu inteligenciju


Krave u New Zealandu
Krave u New Zealandu

Eksperimenti su pokazali da domaće životinje, koje se uzgajaju radi mesa i mlijeka, poput koza, krava i svinja, imaju određenu emotivnu i opštu inteligenciju.

Recimo, koze mogu razlikovati između slika srećnih i ljutih ljudi, što sugeriše da su usklađene s našim emocionalnim stanjima. Koze također, mogu mogu brže pronaći hranu iza prepreke ako posmatraju ljude kako prvo premještaju hranu, što je rijedak primjer učenja između različitih vrsta.

Čini se da koze razumiju što želimo reći kada pokazujemo na nešto, odnosno da su sposobne za kompleksno tumačenje naših društvenih znakova koje čak i čimpanze ne shvataju.

Sličnu inteligenciju pokazuju i svinje i goveda.

U nedavnim eksperimentima, naučnici su napravili zamke. Kada jedan praščić uđe, vrata se zatvaraju. Naučnici su dizajnirali studiju koja je test empatije inspirisan incidentom iz 2020. u rezervatu divljih životinja blizu Praga. Nekoliko divljih svinja okupilo se oko kaveza u kojem su bila dva mladunčeta, dok jedna nije shvatila kako ga otvoriti. U toj studiji objavljenoj ovog ljeta, tim naučnika je pokazao da su životinje 85% vremena oslobođale zarobljenog drugara u roku od 20 minuta.

Krave također pokazuju znakove optimizma i pesimizma, kako su pokazala druga istraživanja. Test opsega pažnje otkrio je kako stoka može obrađivati, učiti i reagirati na različite vizualne hijerarhijske slike, što dodatno doprinosi našem razumijevanju kognitivnih i vizualnih procesa kod stoke.

Prije dvije godine naučnici su čak učili krave koristiti WC, podučavajući životinje da zadrže mokrenje dok prolaze metalnom ograđenom stazom do komada umjetne trave. To možda ne izgleda kao velika stvar nama, ali bilo je iznenađujuće kod stvorenja koja se čini da nemaju kontrolu nad svojim izmetom.

Ovo, pomalo marginalizovano istraživanje, ima i praktičan značaj: obzirom na stotine miliona mliječnih krava u svijetu, istraživanja su pokazala da bi hvatanje 80% kravlje mokraće dovelo do smanjenja emisija amonijaka za 56%.

Ne samo da su krave naučile zadržavati svoje fiziološke potrebe brže nego mnoga djeca, već je to pokazalo i da imaju sposobnost razmišljanja o tome što se događa u njihovom tijelu, što je kod ljudi povezano s srećom, ljubavlju i čak zadovoljstvom života.

Ovo znači kako domaće životinje koje koristimo za dobijanje mesa i mlijeka, odnosno stoka, nisu glupa stvorenja te da imaju bogat emocionalni život i osobnost.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG