Linkovi

Život na svemirskoj postaji


Dok su u svemiru, astronauti provode znanstvene eksperimente, jedu, spavaju, gimnasticiraju… Čak i šalju poruke putem Twittera

Astronauti NASA-e Shannon Walker, Doug Wheelock i Tracy Caldwell Dyson proveli su na Medjunarodnoj svemirskoj postaji više mjeseci. O uvjetima života na ovoj postaji, 350 kilometara iznad zemlje, s astronautima je razgovarala Suzanne Presto.

Medjunarodna svemirska postaja je orbitirajući znanstveni laboratorij, ali i dom i radno mjesto za nekih šest članova posade. Postaja putuje svemirom brzinom od 28 tisuća kilometara na sat, orbitirajući oko zemlje 16 puta na dan. To je ekvivalent putovanju od Zemlje do Mjeseca i nazad - u jedan dan.

Dok su u svemiru, astronauti provode znanstvene eksperimente, jedu, spavaju, gimnasticiraju… Čak i šalju poruke putem Twittera. Astronaut Doug Wheelock na Internetu objavljuje fotografije Zemlje koje je snimio. Na nekima se vide tirkizna morska prostranstva, na nekima blještava svjetla New Yorka, ili pak bijeli kovitlac uragana…. Lijep pogled jedna je od prednosti života na svemirskoj stanici.

Tracy Caldwell Dyson, koja je na njoj od travnja, kaže da posadi veliku pomoć pružaju njihovi kolege na zemlji: "Svima nama veliku psihološku pomoć pruža ekipa na Zemlji. Oni se uistinu brinu o nama, kao i obitelji i prijatelji koji nam šalju pakete."

U tim su paketima najčešće hrana i rođendanski pokloni, a sve to stiže letjelicama za opskrbu. Doug Wheelock, koji je stigao na postaju u lipnju s astronautom Shannonom Walkerom, kaže da je bio jako sretan kad je letjelica za opskrbu ovog mjeseca stigla ranije: "Na samom vrhu, kad otvorite poklopac, našli smo svježe voće i povrće. Mjesecima nismo omirisali nešto kao što je jabuka. To je bilo jako uzbudljivo."

Tracy Caldwell Dyson kaže da su u svemiru svi izgubili na težini. NASA tvrdi da astronauti obično vježbaju dva sata dnevno jer bi, u protivnom, zbog dužeg vremena provedenog u bestežinskom prostoru mogli izgubiti mišićnu masu i gustoću kostiju. Takodjer, zbog nedostatka gravitacije, astronauti ne hodaju već plutaju po svemirskoj postaji, te često nisu u uspravnom položaju.

Doug Wheelock kaže da je sve to u početku vrlo zbunjujuće, jer se zna činiti da je svemirska postaja veća nego što ustvari jest: "Trebalo mi je oko mjesec dana da se prilagodim, da mi postane svejedno da li sam na stropu, ili na palubi ili sa strane. Mozak se može jako brzo - za tridesetak dana - prilagoditi na ovakvu orijentaciju u prostoru. Nakon nekog vremena, pitaš se kako će biti kad se vratiš na zemlju, gdje vise nećeš moći šetati po stropu."

Na svemirskoj postaji upravo se odvija smjena posade. Novu će posadu činiti jedan astronaut NASA-e i dva ruska kozmonauta.

XS
SM
MD
LG