Linkovi

Živi crv pronađen u mozgu pacijentkinje u Australiji


Crv od 8 centimetara, pronađen u mozgu jedne žene u Australiji.
Crv od 8 centimetara, pronađen u mozgu jedne žene u Australiji.

Živi crv, dužine 8 centimetara, pronađen je u mozgu jedne žene u Australiji, a istraživači navode da je to prvi put da je taj parazit ikad otkriven u ljudskom tijelu.

Nevjerovatni slučaj dokumentovanon je u najnovijem izdanju časopisa "Zarazne bolesti u razvoju" (Emerging Infectious Diseases).

Crveni crv bio je živ i mrdao se kada je izvađen iz mozga pacijentkinje. Naučnici vjeruju da je u mozgu bio do dva mjeseca prije nego što je izvađen.

Sanjaya Senanayake, asistent medicine na Nacionalnom univerzitetu Australije i jedan od epidemiologa u bolnici u Canberri bio je uključen u slučaj.

Za Glas Amerike je opisao trenutak kada je hirurškinja pronašla crva.

"Ona i svi u operacionoj sali su bili šokirani kada je forcepsom izvukla abnormalnost i onda se ispostavilo da je riječ o živom svijetlo crvenom, mrdajućem crvu od 8 centimetara. Čak i kada oduzmete faktor zgražavanja, riječ je o novoj zarazi koja nikada ranije nije pronađena kod ljudi", rekao je Sanjaya Senanayake.

Šezdesetčetvorogodišnja pacijentkinja žalila se na bolove u stomaku, proliv i depresiju. Primljena je u bolnicu u januaru 2021. godine. Rentgenom je utvrđeno da ima abnormalnost u mozgu.

U junu 2022. godine joj je urađena biopsija u bolnici u Canberri, tokom koje je pronađen parazit.

Senanayake upozorava da slučaj naglašava sve veću opasnost od prenosa bolesti i zaraza sa životinja na ljude.

"Pojavljuju se ove nove zaraze i većina potiče iz životinjskog svijeta. Ovo je još jedna od njih i samo pokazuje da, kako se širi ljudska populacija, tako se približavamo i upadamo u životinjski habitat. Pokazuje da će interakcija ljudi i domaćih i divljih životinja i biljaka dovesti do pojave više ovakvih zaraza", naveo je Senanayake.

Istraživački tim sumnja da su larve bili prisutne i u drugim organima pacijentkinje, uključujući pluća i jetru. U timu su bili naučnici, epidemiolozi, imunolozi i neurohirurzi sa Nacionalnog univerziteta Australije, iz nacionalne naučne agencije (CSIRO) i Univerziteta Melbournea i Sydneyja.

Pacijentkinja se oporavlja.

Crv pronađen u njenom mozgu uobičajen je kod jedne vrste pitona u Australiji. Smatra se da je zmija, koja nije otrovna, možda izbacila parazit kroz izmet u travu ili biljke koje je dotakla pacijentkinja iz australijske države Novi Južni Vels.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG