Linkovi

Olimpijada u vatri politike i sporta


Vatromet na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, Južna Koreja, 9. februar 2018.
Vatromet na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, Južna Koreja, 9. februar 2018.

Olimpijada počinje sa ulogom mnogo većim nego što su zlatne medalje za koje će se takmičiti najbolji sportisti svijeta na ledu i snijegu.

Počinju Zimske olimpijske igre u Pjongčangu, brutalno hladnoj planinskoj oblasti u blizini granice sa Sjevernom Korejom, sa ulogom većim nego što su zlatne medalje za koje će se takmičiti najbolji sportisti svijeta na ledu i snijegu.

Olimpijsko okupljanje u Južnoj Koreji je uz učešće njihovog nuklearnog rivala Sjeverne Koreje, te Sjedinjenih Država, bliskog saveznika Seula, istovremeno i najvećeg neprijatelja Pjongjanga.

Makar formalno, ovogodišnje Igre biće bez ruskog tima, čiji su sportisti dominirali na ledu i snijegu četiri godine ranije u Sočiju, zahvaljujući, kako se ispostavilo, dopingu u kojem je učestvovao cijeli sistem, a zbog čega su ove godine oštro sankcionisani.

'Glavobilja' i 'recept za katastrofu'

Značajnije od suspenzije Rusa ove godine su rastuće svjetske tenzije zbog nuklearnog programa sjevernog susjeda i otopljavanja odnosa u posljednjem momentu između Seula i Pjongjanga, te što će uz neviđene mjere bezbjednosti ujedno predstavljati i veliku glavobolju organizatorima, naročito protokolu koji treba na istom mjestu da ugosti, i dâ odgovarajući tretman, najbližem savezniku, potpredsjedniku SAD-a Mikeu Pencu, te mlađoj sestri sjevernokorejskog lidera Kim Jo Džong, sa kojom su u procesu obnove odnosa.

Oba zvaničnika dvije sukobljene države, u ovom trenutku, čini se, podjednako važna Južnoj Koreji, sjediće na samo nekoliko metara razdaljine jedno od drugog na ceremoniji otvaranja Igara.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je delikatnu odluku oko rasporeda sjedenja u VIP loži ostavio svojim južnokorejskim domaćinima.

Predsjednik MOK-a Thomas Bach je rekao da on "neće napraviti grešku i pokušati da se miješa" jer bi to bio "recept za katastrofu".

Jedan zvaničnik, upoznat sa planiranjem svečane ceremonije, rekao je za Reuters: "Ovo je glavobolja za protokol… Koliko blizu će Sjevernokorejanci i Amerikanci sjediti, kada je Vašington bio toliko javan u vezi sa sankcijama i pritiskom na Sjevernu Koreju? I ko će zauzeti više mjesto?"

Naime, Pence je više puta ponovio da dvije strane nemaju namjeru da se sastanu, mada to nije eksplicitno ni isključio. No Pence će biti u pratnji oca američkog studenta Otta Warmbiera, koji je bio zatvoren u Sjevernoj Koreji 17 mjeseci i koji je umro u junu 2017, nakon što su ga pustili iz Pjongjanga zbog posljedica nedostatka dotoka kisika u krvi što je izazvalo smrtonosno oštećenje mozga.

"Potpredsjednik će biti tamo sa gospodinom Warmbierom na ceremoniji otvaranja ... da bi podsjetili svijet na zločine koji se događaju u Sjevernoj Koreji", saopštila je Bijela kuća u srijedu.

Pence će u petak prije svečane ceremonije takođe posjetiti memorijalni muzej posvećen 46 južnokorejskih mornara koji su stradali 2010. u potonuću ratnog broda Seula, nakon napada torpedom Sjeverne Koreje.

Sestra sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una, Kim Jo Džong, koja će takođe sjediti u VIP loži olimpijskog stadiona, je na crnoj listi SAD-a kao sankcionisani predstavnik režima u Pjongjangu. Ona je zadužena za propagandu Sjeverne Koreje, a u posljednje vrijeme naglo raste i njen uticaj u vladajućoj Radničkoj partiji.

Uveliko se špekuliše da bi ona mogla donijeti poruku njenog brata, budući da je postala prvi član vladajuće familije koja je prešla granicu dvije zemlje koje su tehnički i dalje u ratu iz prošlog vijeka od 1950. do 1953.

CNN je objavio da prema nekim izvorima postoje dobre šanse da bi Kim Jo Džong mogla pozvati predsjednika Mun Dža Ina da posjeti Pjongjang ove godine.

Redefinisanje odnosa ili pokušaj konfrontiranja Vašingtona i Seula

Kao još jedna naznaka redefinisanja odnosa, stigla je vijest da će se južnokorejski predsjednik Mun Džae In, koji se u četvrtak susreo sa Pencom, u subotu organizovati ručak za sjevernokorejsku delegaciju.

Pojedini posmatrači gotovo nezamislivih diplomatskih aktivnosti kažu da Sjeverna Koreja svojim neuobičajenim potezima pokušava da poremeti odnose Seula sa njihovim američkim saveznicima.

Dan uoči otvaranja Igara Sjeverna Koreja je održala vojnu paradu i pokazala interkontinentalne balističke rakete, za koje američki vojni stručnjaci tvrde da bi za nekoliko mjeseci mogle nositi nuklearne bojeve glave koje bi mogle doseći teritoriju SAD-a.

Za razliku od slične parade održane aprila 2017, Sjeverna Koreja ovaj događaj nije prenosila uživo, već ga je naknadno emitovala na televiziji.

Obrazloženje za paradu dan uči Olimpijade je obilježavanje 70. godišnjice osnivanja sjevernokorejske armije.

"Mi smo postali sposobni da predstavimo našu poziciju... kao vojnu moć svjetske klase", rekao je Kim masi koja je aplauzima pratila paradu.

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence je, pak, obećao da će spriječiti Kim Džong Una da "otme poruku i slike" sa Olimpijade.

"Mi ćemo biti tamo da bodrimo naše američke sportiste, ali ćemo takođe biti tamo da stanemo uz naše saveznike i podsjetimo svijet da je Sjeverna Koreja najtiranskiji i najopresivniji režim na planeti. Nećemo dozvoliti da propaganda Sjeverne Koreje otme poruku i slike Olimpijskih igara. Nećemo dozvoliti Sjevernoj Koreji da sakrije iza Olimpijskog znaka realnost, a to je da drži sopstveni narod u ropstvu i prijeti širem regionu", poručio je Pence.

Južna Koreja, bliski saveznik SAD-a, domaćin je oko 28.500 američkih trupa, još od Korejskog rata 1950-53. godine, ali su pozdravila dolazak sjevernokorejskog tima, kao dio napora da poboljša odnose sa svojim sjevernim susjedom koji je prošle godine izveo šesti nuklearni test i seriju raketnih testova, kao odgovor na rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Iako se većina sportskih i političkih analitičara, komentarišući aktuelnu situaciju, osvrće na Olimpijade iz Moskve i Los Anđelesa, zanimljivo je da se jedan od najpopularnijih svjetskih komičara, Britanac John Oliver, na radu u Americi, gostujući u srijedu kod jednako popularnog Stephena Colberta, govoreći o atmosferi koja prati Olimpijadu u Pjongčangu i najavljeni zajednički defile Južne i Sjeverne Koreje te nada koje neki u to polažu, prisjetio po mnogo čemu čuvenih Ljetnih olimpijskih igara u Berlinu 1936.

"Ja bih tek ukazao na Olimpijadu 1936. u Njemačkoj, samo da pokažem limite Olimpijade da zaista promijene nečiji um. Zato što ne mislim da je stavljanje medalje na vrat Jessea Owensa zaista smirilo Hitlera, ni najmanje. Nije pomislio: 'Evo, izvoli. O, vidi, možda nijesam u potpunosti racionalno razmislio o konceptu super rase'. Nije, samo je udvostručio napore", konstatovao je John Oliver.

Teheran u bijesu

Iako zvanično otvaranje 23. Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu počinje danas, prvi pobjednici Olimpijade već pristižu. Iran je ostvario svoju prvu pobjedu kada su organizatori Igara okrenuli odluku o uskraćivanju besplatnih telefona iranskim i sjevernokorejskim olimpijcima.

Vijest da će olimpijski sponzor Samsung podijeliti četiri hiljade "Olimpijskih izdanja" telefona ali isključujući predstavnike Sjeverne Koreje i Irana zemlje zbog sankcija UN-a, razbjesnila je zvanični Teheran.

Izvještaj iz Irana navodi da je Mohammad Javad Zarif, ministar spoljnih poslova ove zemlje, prijetio da će prestati koristiti svoj Samsung uređaj ukoliko ova odluka ne bude ukinuta.

"Međunarodni olimpijski komitet će obezbjediti mobilne telefone svim učesnicima Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu 2018. Ovi telefoni sadrže neophodne logističke informacije ali i informacije o natjecanjima koje će biti od koristi takmičarima", najavio je portparol Komiteta 8. februara, navodi Reuters.

"Što se tiče Irana, možemo potvrditi da će svi učesnici moći zadržati telefone. Kada je u pitanju Sjeverna Koreja, od njihovih takmičara je zatraženo da vrate telefone", dodao je portparol.

Iran šalje četiri takmičara u Pjongčang.

U februaru Samsung je otvorio novi prodajni centar u Teheranu, kao dio napora kojim je navodno postao glavni provajder pametnih telefona u ovoj zemlji sa 80 miliona stanovnika.

Organizatori u Pjongčengu citirali su sankcije UN-a pri izdvajanju iranskih i sjevernokorejskih takmičara, no nejasno je da li je odluka da se ovim takmičarima ne dodjele telefoni vrijedni 1.100 dolara došla od strane olimpijskih zvaničnika ili južnokorejskog proizvođača.

"Ambasador Južne Koreje je upozoren da ako se Samsung ne ispriča za ovaj 'bezumni' potez, ovaj problem bi mogao ozbiljno uticati na trgovinske odnose Irana i korejske kompanije", rekao je zvaničnoj vladinoj novinskoj agenciji IRNA, Bahram Qasemi, portparol iranskog ministra spoljnih poslova. Takođe je dodao da je izdvajanje iranskih olimpijaca neetično i da narušava duh olimpijskih igara.

Iz IRNA-e su takođe citirali anonimni izvor iz ministarstva koji navodi da je ovaj potez potaknuo potencijalni bojkot iranskih vodećih diplomata.

"Ako Samsung ne povuče svoju odluku, iranski ministar spoljnih poslova Mohammad Javad Zarif neće više koristiti Samsung", rekao je neimenovani izvor.

Iz iranskog nacionalnog olimpijskog komiteta su rekli da su poslali dva pisma Samsungu tražeći od njih da se ispričaju iranskim olimpijcima.

"Nije problem u smartphone-u: ono što je važno jeste dostojanstvo naših sportista. Mi nismo poput Sjeverne Koreje, mi se ne suočavamo sa specijalnim sankcijama", rekao je Shahrohh Shahnazi, šef iranskog nacionalnog olimpijskog komiteta.

Iako su brojne sankcije iz Sjedinjenih država i Evropske unije još na snazi, uključujući navode o terorizmu i probleme sa ljudskim pravima, sankcije vezane za nuklearno naoružanje sklonjene su na stranu nakon značajnog dogovora sa svjetskim silama 2015.

Sjeverna Koreja ostaje predmet sankcija Savjeta bezbjednosti UN-a. Kine i Sjedinjenih Država, kao i brojnih drugih zemalja zbog svog programa nuklearnog oružja.

Olimpijski spor nastao je nakon izvještaja da će Samsung da besplatno podijeli hiljade svojih telefona olimpijcima i olimpijskim zvaničnicima u Pjongčangu ali isključujući iranske i sjevernokorejske sportiste.

Portparolka organizacionog odbora u Pjongčangu izjavila je 7. februara za AFP: "Sjevernokorejski i iranski sportisti bit će isključeni iz ove odluke zbog UN sankcija".

Iranci su se okrenuli Twitteru kako bi izrazili ogorčenje zbog ove odluke, koju su opisali kao diskriminatornu i uvredljivu. Neki od njih su pozivali na zabranu Samsungovih proizvoda za koje lokalni izvještaji kažu da više od pola iranskih mobilnih korisnika posjeduje.

"Iranski sportisti neće postati ni bogatiji niti siromašniji sa Samsungovim smartphonom. Ali sa ovom odlukom Samsung je ustvari načinio najveći napad na svoj brend u Iranu", napisao je na Twitteru novinar Sadeq Hosseini.

"Dok u Iranu Samsung prodaje milione telefona, odbijaju da ih daju na Olimpijskim igrama iranskim atletičarima pod izgovorom sankcija UN-a. Ovo je sramno i nepristojno prema iranskim sportistima", napisao je Twitter korisnik Farid Sobhani uz hashtag #bansamsung.

Drugi su napomenuli da iranska zabrana Samsunga ima i drugu stranu.

"#BanSamsung je dobar trend. Ali stvarnost je ta da mi tweetamo ovaj hashtag sa Samsungovih telefona", napisao je na Twitteru Sadegh Nikoo.

Iranske vlasti redovno blokiraju strano televizijsko i radijsko emitiranje, kao i pristup popularnim internet alatima poput šifriranim aplikacijama za poruke i zapadnjačkim društvenim medijima, koje okrivljuju za širenje Zapadnih vrijednosti i potkopavanje iranske vlade.

Olimpijada u brojkama, jaja za Norvežane u fokusu

Bez obzira na sve navedeno, Olimpijske igre se obično definišu po brojkama, pa je agencija Associated Press (AP) objavila neke cifre koje, kako kažu, mogu cijeloj priči dati smisao.

Izdavajamo:

168 - Rusiji je zvanično zabranjeno učešće na Olimpijadi u Pjongčangu zbog šeme državnog sponzorisanog dopinga koji je izveden u Sočiju. Ali 168 Rusa ipak će učestvovati na takmičenju pod neutralnom zastavom kao "Olimpijski sportisti iz Rusije", a još 45 moglo bi se priključiti ako se usvoje njihove žalbe u posljednjem minutu.

3 - Cilj Mikaele Shiffrin je da osvoji ono što niti jedan skijaš nikad ranije nije uradio – pet zlatnih olimpijskih medalja na padinama Pjongčanga. Mlada američka zvijezda, vjerovatno neće uspjeti u tome, ali postoji dobra šansa da osvoji tri, nešto u čemu su skijaši do sada uspjeli samo tri puta. Shiffrin je glavni favorit da odbrani naslov koji je u slalomu osvojila u Sočiju, te za zlato u veleslalomu i još jedno u kombinaciji.

2 - Broj takmičara Sjeverne Koreje koji su se kvalifikovali na Olimpijadu. Ukupno 22 će se takmičiti na igrama, uz podršku i koreografiju grupe pjevača i plesača, zajedno sa sestrom sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una.

12.500 - Broj je jaja koji će norveški olimpijski tim vratiti domaćinima nakon pogrešne narudžbe za doručak. Naime, Norvežani su mislili da su poručili 1.500 jaja od korejanskih distributera za Igre, ali su zbog greške u prijevodu dobili 15.000 komada.

50 - Brojka je u miljama koja kazuje koliko su planine Pjongčanga udaljene od granice Sjeverne Koreje. U kilometrima je to oko 80.

149 - U Sočiju, najbolji timovi su bili hokejaški - HHL, ukupno 149. Niti jedan od njih neće biti u Pjongčangu, nakon što je liga odlučila da je u njihovom najboljem interesu da ne prave prekid usred sezone na tri sedmice, kao što je to bio slučaj tokom posljednjih pet Zimskih olimpijada.

900 miliona dolara - Zadivljujuća je cifa koju je NBC prodao za reklamni prostor tokom prenosa Olimpijade.

86 - Broj radnika koji su oboljeli od noro virusa, dan prije ceremonije otvaranja. Očekuje se da će brojka rasti, zbog čega su Južnokorejanci bili prisiljeni da angažuju 900 pripadnika vojske koji će zamjenjivati bolesne pripadnike službi bezbjednosti.

4 - Ako je zimska Olimpijada, tu moraju biti novi sportovi. Ove godine četiri, uključujući masovni početak brzog klizanja u kojem učestvuje 24 klizača i kojeg su prozvali i NASCAR trka na ledu.

I na kraju - vrijeme i bezbjednost.

Temperatura na kojoj se voda smrzava i užasna hladnoća su predviđeni za ceremoniju otvaranja Igara. Organizatori su posjetiocima dali 35.000 zagrijanih jastuka za sjedenje, grijače ruku i drugu opremu da bi im bilo udobnije na otvorenom stadionu.

Kako navodi Reuters, Pjongčang se kandiduje da bude među najhladnijim gradovima koji su ugostili Olimpijadu, sa temperaturama koje bi, kako najavljuju prognoze, mogle biti više od 10 Celzija u minusu, mada, prema najavama u petak, ne bi trebalo da bude hladnije od -4 do -5 stepeni.

Prvobitna brojka snaga bezbjednosti koji će obezbjeđivati Olimpijadu bila 30.000, međutim, ta je cifra značajno premašena nakon što je delegacija Sjeverne Koreje najavila dolazak.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG