Linkovi

Zgrade Parlamenta i Vijeća ministara BiH ostaju bez grijanja


Parlament BiH Izvor: BIRN BiH
Parlament BiH Izvor: BIRN BiH

Direktor Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine (BiH) Dragan Šojić potvrdio je da se temperatura prostorija ''održava samo kako ne bi došlo do zamrzavanja instalacija'' u zgradama Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara BiH u Sarajevu.

Šojić kaže da je problem s grijanjem nastao zbog stanja na tržištu nafte i naftnih derivata.

"Mi smo u redovnom postupku, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, pokrenuli na vrijeme postupak obezbjeđivanja lož-ulja. Međutim, poslije završenog postupka nijedan od šest dobavljača koji su učestvovali u postupku nije htio da prihvati potpisivanje ugovora zbog naglog skoka cijena na tržištu", rekao je Šojić za agenciju Srna.

On je konstatovao da su dobavljači odustali od potpisivanja ugovora i isporuke lož-ulja, te da su po hitnom postupku pokrenuli drugi postupak.

Dodao je da je ''ostalo još nešto zaliha'' mazuta.

"Možemo temperirati objekat da ne dođe do zamrzavanja instalacija i ostalog. Uz pojedinačna grijna tijela na električnu energiju pokušavamo koliko-toliko radni prostor održati podnošljivim da ljudi mogu da rade", rekao je Šojić i izrazio nadu da će drugi postupak uskoro biti okončan kako bi prebrodili ovu situaciju.

"Jednostavno, do ovoga je došlo zbog toga što nismo mogli na to uticati i izvan naše je moći", kazao je Šojić.

U ostalim institucijama na nivou BiH situacija nije ista.

"Tamo gdje imamo zemni gas kao energent za kotlovnice, tamo je situacija potpuno u redu jer isporuka zemnog gasa ide bez obustave. Tamo gdje je energent lož-ulje zbog stanja na tržištu imamo situaciju kakvu imamo", naveo je Šojić.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG