Linkovi

Foley: 'Hrvatska iz primjera Chicaga može puno naučiti'


Foley: 'Hrvatska iz primjera Chicaga može puno naučiti'
Foley: 'Hrvatska iz primjera Chicaga može puno naučiti'

U Zagrebu svečano otvoren tjedan Chicaga, skup kulturnih događaja i predavanja koji se održavaju od 11. do 13 listopada u organizaciji američkog veleposlanstva u Hrvatskoj

U Zagrebu je danas svečano otvoren tjedan Chicaga, skup kulturnih događaja i predavanja koji se održavaju od 11. do 13 listopada u organizaciji američkog veleposlanstva u Hrvatskoj. Svrha te manifestacije je upoznavanje hrvatske javnosti s povijesnom i suvremenom poslovnom, političkom i kulturnom slikom jednog od najvažnijih kulturnih, transportnih i novčarskih središta SAD-a, ali i s njegovim antikorupcijskim aktivnostima kroz povijest. .

Otvarajući tjedan Chicaga u Zagrebu američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley je kazao kako je ta manifestacija usmjerena prije svega na predstavljanje Chicaga onakvog kakav on jest, jedan od najutjecajnijih gradova na karti svijeta, globalno industrijsko, obrazovno, komunikacijsko i umjetničko središte, grad velikih suprotnosti i različitosti gdje se susreću pripadnici svih mogućih etničkih skupina svijeta i u kojem se nalaze glavna središta hrvatske imigrantske zajednice u SAD-u.

Chicago je istodobno, naglasio je Foley i kolijevka američke korupcije, domovina velikih bandi i gangstera, ali i domovina sila zakona koje su pridonijele njihovu padu. Hrvatska iz primjera Chicaga može, istaknuo je Foley, puno toga naučiti.

James Foley: "Kako privući ulaganja, kako potaknuti ekonomski razvoj, kako poduzetništvo učiniti uspješnim i društveno odgovornim, kako bolje povezati obrazovanje i industriju, kako se boriti protiv korupcije te kako omogućiti procvat umjetnosti.“

Predsjednik Ivo Josipovć je na otvaranju trodnevnog programa Chicaga u Zagrebu naglasio da je Chicago jedno od najmoćnijih, najvažnijih, gospodarskih, političkih i kulturnih sjedišta SAD-a i svijeta, prekrasan primjer urbanizma i jedan od najljepših gradova koje je vidio, a koji možda ne bi bio ono što jest da u njemu nema i hrvatske zajednice.

Ivo Josipović: "Siguran sam da ćemo kroz veliku i važnu povijest Chicaga vidjeti i puno toga što je nama važno. Mi smo isto kao država danas u prijelomnom trenutku, i mi smo otvorili borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, odlučili smo pomaći našu ekonomiju i želimo, kao i Chicago, da Zagreb bude grad vrhunske kulture.“

Tijekom trodnevnog predstavljanja Chicaga u Zagrebu predavanje će održati i poznati aktivist za prava siromašnih i državni tajnik savezne američke države Ilinois Jesse White, a u kazalištu ZKM i na glavnom gradskom trgu nastupit će i poznata akrobatska skupina Jesse White Tumblers.

XS
SM
MD
LG