Linkovi

Američka ženska nogometna ekipa cilja na još jedno olimpijsko zlato


Američka ženska nogometna reprezentacija trenira za Olimpijadu 2012
Američka ženska nogometna reprezentacija trenira za Olimpijadu 2012
Iako je prošle godine izgubila u finalu Svjetskog kupa, u Njemačkoj, američka ženska nogometna ekipa još uvijek ima prvo mjesto u svjetskom poretku. Amerikanke su osvojile zlato u Ateni i ponovno u Beijingu.

VOA60 Extra- US Women's Soccer
VOA60 Extra- US Women's Soccer
Trenerica reprezentacije SAD-a Pia Sundhage kaže da njena ekipa voli raditi pod tim pritiskom za pobjedom. “Mislim da je zbilja cool to što ljudi od nas očekuju da pobijedimo, što misle da je moguće da osvojimo i treću zlatnu medalju.”

Jedanaest od njenih 18 igračica ima prethodno olimpijsko iskustvo. “Bolja smo ekipa danas,” dalje će trenerica Sundhage, “ i vrlo sam zadovoljna našim pripremama. Naša je ekipa vrlo raznolika – imamo brzinu, imamo tehnički dobre igrače, imamo iskusne igrače, a imamo i mlade igrače. Cilj je sve to složiti i objediniti u igri, pred odlazak u Veliku Britaniju.”

Za 27-godišnju Heather O’Reilly ovo će biti treća Olimpijada. “Osvojila sam zlato 2004. i 2008. godine; mi, Amerikanci, volimo pobjede, ne želimo ništa drugačije. Smatramo da je pritisak privilegija. Uvijek čujete te riječi i mislim da su istinite. Ne bismo nikako željele suprotna očekivanja. Tu smo, da predstavljamo Amerikance na način na koji bi oni najviše i voljeli.”

Alex Morgan, Tobin Heath i Abby Wambach, nakon drugog gola Morganove na utakmici protiv Finske, Algarve kup, 7. ozujak 2011, Quarteira, Portugal
Alex Morgan, Tobin Heath i Abby Wambach, nakon drugog gola Morganove na utakmici protiv Finske, Algarve kup, 7. ozujak 2011, Quarteira, Portugal
Dvadesetjednogodišnja Alex Morgan debitirat će na ovoj Olimpijadi. Nakon uspješnog nastupa i sudjelovanja na Svjetskom kupu zaradila je početnu poziciju igrača navale.

“Jako sam uzbuđena što ću biti u društvu stotina sportaša. Svi su oni, znate, cijeli život radili za taj trenutak pa svatko od nas točno zna kroz što je onaj drugi morao proći. Svima nam je poznata cijena koju smo za to morali platiti. I zato je to osjećaj istinskog uzbuđenja.”

Olimpijada u Londonu zapravo i započinje ženskim nogometom, 25. srpnja, dva dana prije svečanog otvaranja Igara. Pia Sundhage, čija domovina Švedska također sudjeluje, kaže da je ženski nogomet postao puno kompetitivniji. “Rekla bih da nekoliko zemalja ima dobre izglede za zlato. To je velika razlika od ’91, od prvog Svjetskog kupa. Sada imamo mnogo dobrih ekipa i dobro se igra i to je ono što mi se doista sviđa.”

Navijači koji prate predolimpijski trening u Princetonu, u New Jerseyju uvjereni su da će američka ekipa osvojiti zlato u Londonu.
XS
SM
MD
LG