Linkovi

Žene igraju sve veću ulogu u mirovnim misijama


Duž izraelsko-palestinske granice, žene u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda igraju vitalnu ulogu u patroliranju područja. O njihovom sudjelovanju u međunarodnim mirovnim nastojanjima u prilogu Paige Kollock, iz Bejruta...

Kapetan Annie – francuski vojnici ne koriste svoja prezimena – pregledava Goma, psa specijalca, iz Francuske, koji živi u bazi UNIFIL-a, Prelazne misije UN-a u Libanonu (United Nations Interim Force in Lebanon).

Kapetan Annie je specijalist veterinarske medicine i jedna je od oko 30 žena koje žive u francuskoj bazi od 700 pripadnika mirovnih snaga; pružanjem i održavanjem sigurnosti na granici, oni pomažu libanonskoj vladi.

Ne smatra sebe, kako sama kaže, “ženskim” mirovnjakom, nego jednostavno pripadnikom UNIFIL-a. Ali njene ženske osobine ponekad su od pomoći.

“Tajna je u tome da uvijek imate smiješak na licu, da ne podižete glas, da pokažete malo nježnosti i strpljenja, to je uvijek dobro.”

U sklopu UNIFIL-a, u južnom Libanonu, sudjeluje više od 11.000 vojnika, iz 37 zemalja. Zadnjih godina, Ujedinjeni narodi razmještaju sve veći broj žena.

Bojnica Akriti Sharma iz sjevernoindijske je države Jammu and Kashmir i radi na procjeni sigurnosne siutacije u Libanonu.

“Kao što svi znamo, žene su poznate po sućuti, toplini, razumijevanju. Uniforma očito samo pridodaje tim prednostima. Imamo lakši i bolji pristup ženama, one se s nama osjećaju udobnije, mi im možemo služiti kao uzori.”

Žene u UNIFIL-u služe i u civilnoj i u vojnoj ulozi, na poslovima od vojne strategije do podučavanja lokalne, libanonske djece francuskom jeziku. Muški i ženski pripadnici mirovnih snaga žive zajedno, rade zajedno, igraju sportove zajedno.

Zapovjednik Eric kaže da žene donose stabilnost u nestabilnom području.

“Ovdje, u južnom Libanonu, njihove su uloge i njihovo mjesto važniji nego u drugim misijama. Žene su oduvijek bile mirotvorci, donose mir i spokoj, a u ovoj misiji to je jako važno.”

Iako većina Libanonaca na jugu zemlje ima konzervativna gledišta o mjestu i ulozi spolova, UNIFIL-ove mirotvorke kažu da su dobro primljene u lokalnoj zajednici, da se dobro slažu i s muškarcima i sa ženama.
XS
SM
MD
LG