Linkovi

SAD: Žene u oružanim snagama na borbenim pozicijama


Odlazeći ministar obrane Leon Panetta ukinuo je odredbu prema kojoj je ženama bilo zabranjeno sudjelovati u borbama. Očekuje se da će do 15. maja, kopnena vojska i marinci, koji čine većinu američkih oružanih snaga, iznijeti planove za otvaranje pozicija ženama.

Odluka Leona Panette uslijedila je po preporuci zapovjednika Združenog stožera i iznenadila je mnoge promatrače Pentagona.

“Ženama je stvarnost borbe poznata, dokazale su svoju spremnost za borbu i spremnost da poginu, u obrani svojih zemljaka.”

Odlukom je ukinuta odredba iz 1994. godine prema kojoj ženama nije bila dopuštena borbena uloga. Vojno vodstvo, vjerovalo se, nije bilo uvjereno da fizički najzahtjevnije pozicije treba otvarati za žene.

U ženskim vojnim organizacijama kažu da je bilo vrijeme da Pentagon shvati realnost suvremenog bojišta. Žene služe rame uz rame s muškarcima u de facto borbenim ulogama u Iraku i Afganistanu, a za svoj rad ne dobijaju priznanja.

Wilma Vaught, umirovljeni general ratnog zrakoplovstva, predsjednica je memorijalne zaklade Women in Military Service for America.

“Još 1990.-1991., shvatili smo da front kao takav više ne postoji, borba se vodi posvuda. I žene su u njoj. Imali smo žene u jedinicama koje su tamo bile potrebne.”

Ali neki drugi veterani vjeruju da ovo nije dobra ideja. Umirovljeni general Jerry Boykin, sada uposlen pri konzervativnoj Family Rsearch Council, kaže da odluka nepotrebno opterećuje zapovjednike u njihovim nastojanjima da uspješno obavljaju vojne misije i štite živote vojnika.

“Nema privatnosti. Ne postoje adekvatna mjesta za održavanje osobne higijene. To na zapovjednike svaljuje dodatni teret da pronalaze načina za odvajanje spolova, kako bi udovoljili tim potrebama.”

Zakonodavci i zagovornici građanskih prava, kažu stručnjaci za Pentagon, promiču ideju inkluzivnijih oružanih snaga. A nekoliko je žena, koje služe, tužilo Pentagon, tvrdeći da je zabrana sudjelovanja u borbi diskriminatorna.

Wilma Vaught kaže da ukidanje odredbe iz 1994. ženama otvara mogućnosti za napredovanje na mnoge zapovjedne pozicije, koje zahtjevaju borbeno iskustvo.

“Napredovanje im je bilo uskraćivano jer se nisu mogle prijavljivati za neke od tih poslova.”

Do najveće će promjene doći u kopnenoj vojsci i korpusu mornaričkog pješaštva, gdje je 25% pozicija za aktivnu dužnost zatvoreno ženama.
XS
SM
MD
LG