Linkovi

Uspješne žene u EU poručuju: Žene, gradite svoje mreže!


Sesilija Bonefild-Dal, generalna direktorica "Digitalne Evrope"
Sesilija Bonefild-Dal, generalna direktorica "Digitalne Evrope"

Pred Dan žena -  iz EU dva primjera uspješnih žena - menadžera i to ne na bilo kom, već na polju naše zajedničke budućnosti: jedna je generalna direktorica organizacije pod nazivom Digitalna Evropa, a druga predsjednica Upravnog odbora Eriksona za Benelux.

Nakon ove najave mnogi će reći - iako je ženama u EU, tamo se štite prava, razmišlja o ravnopravnosti polova, nema razlike u platama muškaraca i žena na istim poslovima.

Ali, nije baš tako. Ni u EU žene nemaju uvijek jednak status sa muškarcima, ponegdje, posebno u privatnim kompanijama, žene su za isti posao plaćene čak 20 posto manje.

Drugi razlog zašto su ovi primjeri vrijedni je sam njihov posao - Digitalna Evropa je organizacija ali digitalizacija Evrope i ostatka svijeta je u današnje vrijeme nasušna potreba - posao se danas traži digitalno, neophodna pismenost za posao sutrašnjice podrazumjeva razmjevanje i korištenje digitalnog svijeta koji je ušao u gotovo sve sfere života.

Generalna direktorica Digitalne Evrope, Sesilija Bonefeld-Dal vjeruje da žene moraju bolje da se organizuju, da grade mreže, da jačaju svoj uticaj:

"Zaista mislim da žene treba da izgrade svoju mrežu, muskarci to imaju, mnogi poslije posla idu sa kolegama na piće, dok žene žure kući na svoje obaveze. A mreže je važna za karijeru - još 2006 sam napravila mrežu žena menadžera u Danskoj i dan-danas to funkcioniše, 25 žena izvršnih menadžera sada rade širom Evrope i u najprestižnijim kompanijama, razmjenjuju iskustva, podržavaju jedna drugu. Dakle, gradnja profesionalne mreže je izuzetno važna a za gradnju povjerenja je potrebno vrijeme. Moramo da učimo mlade žene da se zaista posvete ovom poslu."

A ništa više ne povezuje ljude danas koliko digitalna komunikacija, koja je cijeli svijet pretvorila u globalno selo. Nova, digitalna era je izazov za žene koje razmišljaju "izvan kutije" i preko granica.

"Dan žena je svake godine važan datum...posebno u svijetu u kojem je 60 milijardi digitalnih uredjaja umreženo. Digitalna transformacija je najveći izazov za svaku kompaniju i organizaciju. A sada nam treba više sposobnih žena- žena koje će biti naše saradnice, koje će kreirati nove eko-sisteme, nove finansijske modele... pokušajte da razmišljate preko granica. Žene, razvijajte se, razvijajte svoje sposobnosti i ako to bude slučaj, mislim da će 2018-te biti fantastična godina žene", kaže predsjednica Upravnog odbora Erikson Beneluksa, Saskia Van Ufelen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG