Linkovi

"Tiha služba" po prvi put otvara vrata ženama


Laura Martindale, pomorska dočasnica
Laura Martindale, pomorska dočasnica

Dvadesetdvogodišnja pomorska dočasnica prve klase Laura Martindale će krajem mjeseca diplomirati engleski na Američkoj mornaričkoj akademiji u Annapolisu u Marylandu.

Ali Martindale nije tipični student.

Ona je jedna od mornaričkih časnica koje obaraju dosadašnje spolne barijere. Ove žene su među prvima izabranima za službu u podmornici.

"Uvijek sam se divila podmornicama, ali žene nisu imale mogućnosti za takvu službu kada sam ja došla na Mornaričku akademiju. Bila sam na podmornici pretprošlo ljeto i to je to. Kada smo porinuli ispod površine, vozeći podmornicu, znala sam da je to posao za mene. Hvala Bogu da su Kongres i admirali mislili da je važno da i žene služe na podmornicama. Ja ću biti jedna od njih.", kaže Martindaleova.

Od 1994. žene služe na američkim mornaričkim vojnim brodovima. Tek je prošle godine mornarica počela razmatrati mogućnost da se ženama da prilika za služenje i na podmornicama.

Novačenje je jedan od mogućih razloga - pošto služba u podmornici zahtjeva najveću razinu tehničke osposobljenosti kod časnika.

Prije 40 godina, 70% muškaraca u mornarici su završavali tehničke fakultete poput inžinjerstva. Danas ta brojka iznosi samo 25%, dok se broj žena sa diplomama iz polja tehnike povećao.

Ali to nije jedini razlog što su Martindale i druge žene izabrane za "tihu službu".

"Mislim da su željeli nekog ko ima strast za podmornice i nuklearnu moć. Sigurno su htjeli i ljude koji se mogu nositi sa ovom jedinstvenom ulogom prvih žena koje ulaze u podmornice.", rekla je dočasnica Martindale.

Mornarica će odabrati oko 19 do 20 žena za ovu službu, izmedju njih 11 iz Mornaričke akademije, a ostatak iz drugih odjela mornarice. Nakon diplomiranja, Martindale i ostatak odabranih djevojaka će proći kroz trening za rad na podmornici. Početak njihove službe u podmornicama se očekuje do kraja 2011. ili početkom 2012.

XS
SM
MD
LG