Linkovi

Žene direktori najvećih američkih kompanija zarađuju više od svojih muških kolega


Žene direktori najvećih američkih kompanija zarađuju više od svojih muških kolega

Prosječna plaća direktorica Yahooa, Krafta, Pepsicoa i nekih drugih tvrtki preko 14 milijuna dolara, odnosno 40 posto više od muških direktora u prošloj godini

Novo izvješće pokazuje da neke žene na čelu nekoliko vodećih američkih kompanija zarađuju dosta više od njihovih muških kolega. Primjerice, prosječna plaća direktorica Yahooa, Krafta, Pepsicoa i nekih drugih tvrtki prosječno zarađuju preko 14 milijuna dolara, odnosno 40 posto više od muških direktora u prošloj godini.

Neki se pitaju što tih 16 direktorica zna što druge žene ne znaju. Naime, prema statistici, žene zarađuju tek 79 posto od onoga što zarađuju muškarci u Sjedinjenim Državama. Jedno je sigurno – one znaju pregovarati za sebe. Neka ranija istraživanja pokazala su da su žene znatno manje agresivne u pregovorima od muškaraca. Još jedna je stvar da spomenutih 16 direktorica radi u kompanijama čijim se dionicama javno trguje na burzama. Te kompanije, pojašanjavaju poznavatelji prilika, ne mogu si dopustiti da manje plaćaju žene od muškaraca dok ih čitav svijet promatra.

XS
SM
MD
LG