Linkovi

Žena koja je optužila Bidena za seksualni napad zatražila rusko državljanstvo


Tara Reade, 4. april 2019. (Foto: AP/Donald Thompson)
Tara Reade, 4. april 2019. (Foto: AP/Donald Thompson)

Amerikanka Tara Reade, koja je tokom predsjedničke trke 2020. optužila Joea Bidena za seksualni napad, pojavila se u utorak u Moskvi, gdje je saopštila da je zatražila rusko državljanstvo od predsjednika Vladimira Putina.

Reade, koja je u kratkom periodu 1993. radila u Bidenovoj kancelariji u Kongresu, izjavila je da želi da ostane u Rusiji pošto joj je jedan republikanski član Kongresa rekao da joj je "bezbjednost ugrožena".

59-godišnja Reade je u intervjuu, koji je strimovala medijska kuća Sputnjik, navela da je u Rusiju stigla kao turista. Međutim, kako je rekla, kada je izašla iz aviona u Moskvi, "prvi put u dugo vremena sam se osjetila bezbjednom, imala osjećaj da me razumiju i poštuju."

Reade je početkom 2020. dospela u centar pažnje medija tvrdeći da ju je Biden, koji je tada bio senator, seksualno napao u hodniku na Capitol Hillu u avgustu 1993. godine, kada je imala 29 godina.

Optužbu je iznijela u vreme kada se intenzivirala Bidenova kampanja protiv tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je i sam bio optužen za seksualno zlostavljanje i silovanje. Bijden je kategorično poricao njene tvrdnje.

"To nije tačno. Bez dileme mogu da kažem da se to nikada, nikada nije dogodilo."

Reade je izjavila da je podnijela žalbu o navodnom incidentu, ali nikakvi podaci o tome nisu pronađeni.

Međutim, u jednom sudskom dokumentu iz 1996, njen bivši suprug je pomenuo da se žalila na seksualno zlostavljanje dok je radila u Bidenovoj kancelariji.

Nije poznato da li su njeni navodi ikada bili formalno istraženi.

Reade, koja se predstavlja kao geopolitička analitičarka, rekla je u intervjuu za Sputnjik da joj je, od kada je iznijela svoje tvrdnje u javnost 2020, prijećeno da će biti uhapšena, dobila je prijetnje smrću i nazvana ruskom agentkinjom.

Sjedeći uz Mariju Butinu, rusku poslanicu koja je 2018. u Washingtonu bila uhapšena pod optužbom da je špijunirala za Rusiju, Rid je u intervjuu izjavila da je "oduvijek voljela Rusiju."

"Ne vidim Rusiju kao neprijatelja, baš kao što je ne vide ni mnogi od mojih američkih sunarodnika", izjavila je.

Dodala je da ima jedan "veliki" zahtjev.

"Voljela bih da dobijem rusko državljanstvo od predsjednika Ruske Federacije, Vladimira Putina", izjavila je.

"Obećavam da ću biti dobra građanka", poručila je u Moskvi, dodajući da takođre želi da zadrži svoje američko državljanstvo.

XS
SM
MD
LG