Linkovi

Žena iz Texasa optužena da je prijetila sutkinji u slučaju protiv Trumpa


Sutkinja Tanya Chutkan
Sutkinja Tanya Chutkan

U Texasu je uhapšena žena koja je optužena da je prijetila federalnoj sutkinji u krivičnom slučaju protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u Washingtonu, kao i jednoj članici Kongresa.

Abigail Jo Shry iz Alvina, Texas, zvala je 5. augusta federalni sud u američkoj prijestolnici i ostavila prijeteće poruke i vrijeđala sutkinju Tanyju Chutkan po rasnoj osnovi, pokazuju sudska dokumenta.

Prema krivičnoj prijavi, istražitelji su pronašli njen broj telefona, a i sama optužena je kasnije priznala da je prijetila.

Tokom telefonskog poziva, Shry je sudiji - zaduženoj za slučaj izborne zavjere koji je pokrenut protiv Trumpa - rekla: "Pratimo te i želimo da te ubijemo", navodi se u dokumentima.

Tužioci navode da je Shry također upozorila: "Ako Trump ne bude izabran 2024. godine, dolazimo da te ubijemo".

Ona je također prijetila da će ubiti demokratsku članicu Predstavničkog doma iz Texasa Sheilu Jackson Lee, koja se kandidovala za gradonačelnicu Houstona. Sudija je ranije ove nedjelje naložio pritvor za Shry.

Trump je javno napadao Chutkan, koju je na položaj sudije imenovao bivši predsjednik Barack Obama, nazivajući je "veoma stranački ostrašćenom" i "veoma pristrasnom i nepoštenom", zbog njenih ranijih komentara tokom izricanja kazne jednom od optuženih za napad na američki Kongres 6. januara 2021. godine.

Chutkan je na pretresu prošle nedjelje izdala nalog kojim se ograničava koje dokaze sa suđenja bivši predsjednik i njegov pravni tim mogu da iznose u javnosti. Upozorila je Trumpove advokate da bi trebalo da ga brane u sudnici, a "ne na internetu".

XS
SM
MD
LG