Linkovi

Zemljotres pogodio Iran, poginulo najmanje pet, a povrijeđeno 300 osoba


Iran
Iran

Zemljotres jačine 5,9 pogodio je sjeverozapadni Iran u petak rano ujutro. Poginulo je najmanje petoro ljudi, a povrijeđeno više od 300, saopštili su zvaničnici.

Potres je pogodio okrug Tark u iranskoj pokrajini Istočni Azerbejdžan u 02.17 sati, javio je iranski seizmološki centar. Ta oblast nalazi se oko 400 kilometara sjeverozapadno od glavnog grada Teherana.

Više od 40 naknadnih udara pogodilo je ruralni region u planinama Albor. Mještani su u strahu pobjegli iz kuća. U zemljotresu je povrijeđeno najmanje 312 ljudi, javila je državna televizija, od kojih je, međutim, samo njih 13 moralo da ostane u bolnici. Kaže se da su mnogi povrijeđeni dok su u panici bježali.

Čelnik iranske hitne medicinske službe, Pirosein Kulivand, iznio je brojeve o žrtvama preko televizije. Nisu odmah emitovane fotografije ili snimci sa lica mjesta.

Prema riječima zvaničnika, spasioci su poslati na teren. Državna televizija javila je da je zemljotres uništio 30 kuća u svom epicentru.

Američki Geološki nadzor saopštio je da je epicentar zemljotresa bio na dubini od 10 kilometara. Inače, zemljotresi sa plitkim epicentrom izazivaju više štete.

Iran leži na trusnom području na kom se u prosjeku događa jedan zemljotres dnevno. Zemljotres jačine 6,6 sravnio je 2003. drevni grad Bam, kada je poginulo 26.000 ljudi.

Zemljotres jačine 7 pogodio je zapadni Iran 2017., kada je poginulo više od 600 ljudi, a povrijeđeno više od 9.000.

XS
SM
MD
LG