Linkovi

U zemljotresu u Kini poginulo blizu 600 osoba


CHINA EARTHQUAKE
CHINA EARTHQUAKE

Kineski državni mediji su izvjestili da je najmanje 589 osoba jutros poginulo u jakom zemljotresu na zapadu Kine. U izvještaju se kaže da je 10 hiljada ljudi povrjedjeno kada je zemljotres jačine 6,9 stepeni i nekoliko naknadnih podrhtavanja tla zahvatilo pokrajinu Qinghai, koja graniči sa Tibetom.

Zvaničnici u regionu kažu da je srušeno na desetine kuća i škola u tibetanskom okruku Yushu i da je mnogo djaka ostalo u ruševinama.

Vojnici su rasporedjeni u regionu pogodjenom zemljotresom kako bi pomogli u spasilačkim naporima. Zapovjednik policije u Qinghaiju je za kinesku centralnu televiziju rekao da nedostaje odgovarajuća oprenma za hitne intervencije.

Američki geološki institut je izvjestio da je epicentar zemljotresa bio 240 kilometara sjeverno od Qamadoa, koji graniči sa kineskom pokrajinom Sinchuan, koju je 2008. godine pogodio zemljotres jačine 7,9 stepeni kada je poginulo 90 hiljada ljudi.

Kineska administracija za praćenje zemljotresa je procjenila da je današnji zemljotres bio 7, 1 stepen, nešto više od onoga što je izvjestio američki geološki institut.

XS
SM
MD
LG