Linkovi

Zemlje EU potpisuju sporazum o kupovini granata za Ukrajinu


Ukrajinski vojnici postavljaju protivtenkovski raketni sistem u blizini Bakhmuta, Ukrajina, 17. mart 2023.
Ukrajinski vojnici postavljaju protivtenkovski raketni sistem u blizini Bakhmuta, Ukrajina, 17. mart 2023.

Nekoliko zemalja Evropske unije potpisat će u ponedjeljak sporazum o udruživanju za kupovinu artiljerijskih metaka za Ukrajinu kao dio napora da se ubrza i poveća snabdijevanje granatama za koje Kijev kaže da su im hitno potrebne u borbi protiv ruske invazije.

Visoki zvaničnik EU rekao je da se od mnogih od 27 zemalja bloka očekuje da potpišu takozvani projektni aranžman, u kojem su utvrđeni projektni zadaci za plan, ali je precizan broj nejasan jer neke zemlje još razmatraju prijedlog.

Pakt o zajedničkoj nabavci artiljerijskih granata od 155 mm bit će potpisan na marginama sastanka ministara vanjskih poslova i odbrane EU u ponedjeljak u Briselu, rekli su zvaničnici. Prve porudžbine u okviru plana mogle bi biti poslate do kraja maja.

"Ovaj aranžman je uspostavljen vrlo, vrlo brzo", rekao je visoki zvaničnik EU, koji je želio da ostane anoniman, na brifingu u petak. "Sve zemlje članice (EU) i Norveška mogu učestvovati."

Ukrajina je identificirala snabdijevanje granatama kalibra 155 mm kao kritičnu potrebu jer se upušta u žestoki rat iscrpljivanja sa invazijskim ruskim snagama, u kojem obje strane svakodnevno ispaljuju hiljade artiljerijskih projektila.

Ukrajinski i zapadni lideri upozorili su posljednjih sedmica da Kijev troši granate brže nego što ih njegovi saveznici mogu proizvesti, što je dovelo do ponovnog pokušaja slanja zaliha i pronalaženja načina za povećanje proizvodnje.

Velika zajednička inicijativa za kupovinu municije označila bi značajan korak u integraciji u EU, budući da su nabavke za odbranu uglavnom bile u nadležnosti nacionalnih vlada bloka.

Projekat koji će biti pokrenut u ponedjeljak predvodila bi Evropska odbrambena agencija EU.

Zvaničnici EU kažu da bi taj potez trebao rezultirati većim pojedinačnim narudžbama za firme koje se bave oružjem, ohrabrujući ih na taj način da ulažu u povećanje kapaciteta i smanjuju konkurenciju između vlada koje podižu cijene pokušavajući da isporuče slične narudžbe.

Inicijativa je dio plana koji je predstavio visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell za izdvajanje milijardu eura za nadoknadu državama EU za slanje granata iz vlastitih zaliha u Ukrajinu i još milijardu eura za zajedničku nabavku.

ZALIHE MUNICIJE

Diplomate su rekli da se vlade EU još uvijek prepiru oko ključnih detalja u petak, zbog neslaganja oko toga kako bi plan trebao funkcionirati i nedostatka jasnoće o trenutnom nivou municije u zalihama članica EU, što se drži u tajnosti.

Ambasadori zemalja članica u EU sastat će se u nedjelju kako bi pokušali finalizirati detalje cjelokupnog plana kako bi ga u ponedjeljak mogli odobriti ministri vanjskih poslova, rekle su diplomate.

Zvaničnici EU kažu da će proći barem mjeseci prije nego što granate naručene u sklopu zajedničke nabavke stignu do Ukrajine.

Ali oni tvrde da bi saznanje da je u toku veliki zajednički napor u nabavci trebalo ohrabriti zemlje članice da pošalju više svojih trenutnih zaliha u Ukrajinu.

Novac bi došao iz European Peace Facility, fonda kojim upravlja EU, a koji je finansirao 3,6 milijardi eura vojne pomoći Ukrajini od ruske invazije u februaru 2022. godine.

Zalihe municije mnogih zapadnih vlada su jako iscrpljene isporukom granata Ukrajini. Zajedničke nabavke EU takođe bi imale za cilj da ih popune.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG