Linkovi

Zelenski posjetio Litvaniju kako bi razgovarao o evropskoj podršci usred ruskog rata


Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otputovao je u srijedu u Litvaniju na, kako je rekao, razgovore o sigurnosti, integraciji u NATO i Evropsku uniju, saradnji s dronovima i koordinaciji evropske podrške.

Zelenski je također rekao da će izraziti zahvalnost Litvaniji na njenoj "beskompromisnoj podršci Ukrajini od 2014. godine, a posebno sada, tokom agresije Rusije u punom obimu".

Ured predsjednika Gitanasa Nausede saopćio je da će, osim razgovora o ratu u Ukrajini, dvojica lidera također održati obraćanja litvanskom narodu i sastati se s ukrajinskim izbjeglicama koje žive u Litvaniji.

Zelenski je povremeno putovao van Ukrajine otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju na ovu zemlju u februaru 2022.

On je u srijedu rekao da će osim Litvanije, njegovo putovanje uključivati Estoniju i Latviju.

Zelenski i drugi ukrajinski zvaničnici izrazili su potrebu za jačanjem ukrajinske protuzračne odbrane usred svakodnevnih ruskih napada. Ova godina je imala neobično intenzivne talase dronova, a posebno raketa iz Rusije, koji su često gađali ukrajinske gradove.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG