Linkovi

Zelenski: Zlo nas neće uništiti


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, 23. april 2022.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, 23. april 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se naciji na pravoslavni Uskrs i rekao da "zlo neće uništiti zemlju", kao i da se moli Bogu da djeci vrati sreću, a majkama koje su izgubile sinove u ratu, pruži utjehu.

Zelenski se obratio putem videa koji je snimljen u katedrali Svete Sofije u Kijevu i poručio da će zemlja prebroditi "mrak u koji je uvukao rat".

"I dalje vjerujemo u pobjedu Ukrajine i uvjereni smo da nas neće uništiti zlo. Prebrodićemo mračna vremena i na današnji dan, ja kao i mnogi drugi, ne nosim svjetlu odjeću, ali se borim za prosvjetljujuću ideju", kazao je Zelenski.

Pravoslavni Uksrs u Ukrajini poklopio se sa tačno dva mjeseca od početka ruske invazije.

Guverner Luganska Serhi Gajdaj rekao je da je u tom regionu, do sada, uništeno sedam crkava. Uskršnje liturgije u Ukrajini obično su punile crkve, ali je ove godine apelovano da se ljudi ne okupljaju zbog opasnosti od raketnog napada.

U ratu je do sada poginulo 213-ero djece, uključujući i bebu staru tri mjeseca koja je ubijena u bombardovanju Odese.

Rusija negira da su joj mete civili.

Zelenski je ranije rekao da je Rusija odbiila prijedlog za privremeno primirje tokom Uskrsa. Nastavljeni su napadi na Mariupolj, bombardovana je Odesa.

"Ne zaboravite Mariupolj i heroje koji ga brane. Moguće je da srušite zidove, ali nećete srušiti temelj od kojeg su napravljeni naši ratnici i duh na kojem počiva cijela zemlja", poručio je Zelenski.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG