Linkovi

Zelenski: Ukrajinska situacija na frontu postaje teža


Suborac tuguje uz lijes Eduarda Lobaua, bjeloruskog vojnika dobrovoljca koji je poginuo braneći regiju Donjeck, u Kijevu, Ukrajina, 4. februara 2023.
Suborac tuguje uz lijes Eduarda Lobaua, bjeloruskog vojnika dobrovoljca koji je poginuo braneći regiju Donjeck, u Kijevu, Ukrajina, 4. februara 2023.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao je u subotu da je situacija na prvim crtama na istoku zemlje sve teža i da Rusija baca sve više i više vojnika u borbu.

Kremlj se zalaže za značajnu pobjedu na bojnom polju nakon mjeseci neuspjeha, s ruskim snagama koje pokušavaju zatvoriti grad Bakhmut i bore se za kontrolu obližnje glavne rute opskrbe ukrajinskih snaga.

Ruske trupe također pokušavaju zauzeti rudarski grad Vuhledar, nekih 120 kilometara jugozapadno od Bakhmuta, također u istočnoj regiji Donjecka.

"Često sam morao reći da je situacija na fronti teška, i postaje sve teža, i opet je to vrijeme... Osvajač stavlja sve više i više svojih snaga u slamanje naše odbrane", rekao je Zelenskiy u njegovom noćnom video obraćanju.

"Sada je vrlo teško u Bakhmutu, Vuhledaru, Lymanu i drugim smjerovima", nastavio je.

Ranije istog dana, zamjenica ministra obrane Hanna Malyar napisala je na Telegramu da su ruski napori da slome odbranu u Bakhmutu i Lymanu propali.

Lyman, koji se nalazi sjeverno od Bakhmuta, oslobodile su ukrajinske snage u oktobru.

U petak je Zelenskiy obećao da će se njegove snage boriti za Bakhmut "dokle god budemo mogli", ali tamošnja situacija postaje sve teža za ukrajinske snage.

Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga svakodnevno izvještava o brojnim borbenim sukobima u tom području, a moskovski vojni blogeri tvrde o nizu neprovjerenih ruskih uspjeha duž prve crte.

Borbe oko Bakhmuta bile su skupe za Rusiju u smislu života vojnika, priznao je Kremlj.

Ruska neovisna novinska kuća Meduza izvijestila je krajem januara da je oko 40.000 od 50.000 regruta moćne privatne vojne skupine Wagner uključene u tamošnju kampanju ili mrtvo ili nestalo.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvještaje.

Ukrajinski vojni analitičar Petro Chernyk rekao je da veliki broj ruskih žrtava znači da Moskva ne može uzeti pauzu kako bi zaustavila ofanzivu tamo kako bi se oporavila jer bi to ublažilo borbeni pritisak.

"A to bi bio izvrstan uvjet za naše protuofanzivne akcije", rekao je Chernyk za ukrajinsku televiziju 24 Kanal.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG