Linkovi

Zelenski: Ukrajinsko državljanstvo za strane borce i dijasporu


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je dekret kojim bi se strancima koji se bore u Ukrajini protiv Rusije moglo dati ukrajinsko državljanstvo.

Zakon je najavljen u ponedjeljak na godišnjicu Dana jedinstva Ukrajine, u znak sjećanja na ujedinjenje zapadne i istočne Ukrajine 1919. godine, koja se tokom svoje duge historije suočila sa brojnim invazijama.

Hiljade stranaca došlo je u Ukrajinu da brani zemlju zajedno sa njenim vojnicima kada su ruske snage napale 2022. godine.

"Strani dobrovoljci koji su uzeli oružje da brane Ukrajinu, svi oni koji se bore za slobodu Ukrajine kao da je njihova domovina. I Ukrajina će to postati za njih", rekao je Zelenski u objavi na društvenim mrežama.

Zelenski je također najavio da će novi predloženi zakon formalno omogućiti etničkim Ukrajincima i njihovim potomcima iz cijelog svijeta da dobiju dvojno državljanstvo, sa izuzetkom Rusije.

"Oni koji su sa izbijanjem rata velikih razmjera, bez obzira na mjesto stanovanja, rođenja ili pasoša, potvrdno rekli 'Ja sam Ukrajinac', Ukrajinci po porijeklu, koji su odavno dokazali da su Ukrajinci po duhu. I poslije mnogo godina čekanja, konačno bi trebalo da postanu Ukrajinci po pasošu", dodao je on.

Ako ovaj dekret odobri ukrajinski parlament, time se zaobilazi ukrajinski ustav, koji ne daje ukrajinskim građanima pravo na dvojno državljanstvo. Milioni ljudi ukrajinskog porijekla koji žive u inostranstvu do sada nisu mogli da imaju ukrajinske pasoše.

Proces bi trajao oko godinu dana, sve dok ukrajinski poslanici odobre, a Ustavni sud odobri uredbu.

U predsjedničkom dekretu se također poziva na akcioni plan koji bi pomogao očuvanju identiteta oko 4 miliona Ukrajinaca koji žive u Rusiji, najvećoj grupi ukrajinske dijaspore na svijetu. Dekret će, rekao je Zelenski, pomoći u obnavljanju istine o historijskoj prošlosti zarad budućnosti Ukrajine i suprotstaviti se ruskim dezinformacijama koje imaju za cilj da izbrišu etnički identitet Ukrajinaca koji žive u Rusiji.

Dan jedinstva se u Ukrajini obilježava kao državni praznik od 1999. godine. Ideja o obilježavanju Dana jedinstva pojavila se skoro deceniju prije toga, kada je zemlja još bila deo tadašnjeg Sovjetskog Saveza. Stotine hiljada Ukrajinaca udružile su se 21. januara 1990. da formiraju živi lanac koji povezuje Kijev, glavni grad, sa nekoliko drugih obližnjih gradova u znak jedinstva i patriotizma.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG