Linkovi

Zelenski: Ukrajina bi mogla da dobije status kandidata za nekoliko nedjelja


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Foto: Ukrainian Presidential Press Service/Handout via Reuters)
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Foto: Ukrainian Presidential Press Service/Handout via Reuters)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak je izaslaniku Evropske unije formalno proslijedio popunjeni uputnik za članstvo Ukrajine u EU i poručio da vjeruje da će taj potez dovesti do toga da njegova zemlja za nekoliko nedjelja dobije status kandidata.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ​predala je Zelenskom upitnik tokom posjete Kijevu 8. aprila i tom prilikom obećala ubrzani početak procesa pristupanja Ukrajine EU, poslije ruske invazije na tu zemlju.

"Snažno vjerujemo da će ovaj proces (davanja statusa kandidata) biti sproveden narednih nedjelja i da će biti pozitivan za istoriju našeg naroda, imajući u vidu cijenu koju plaća na putu do nezavisnosti i demokratije", rekao je Zelenski tokom sastanka sa predstavnikom EU.

Zamjenik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika rekao je u ponedjeljak da očekuje da Ukrajina dobije status kandidata na sastanku Evropskog savjeta u junu.

Također je dodao da bi Evropska komisija trebalo da izda preporuke o usklađenosti Ukrajine sa neophodnim kriterijumima za članstvo.

Kao zemlja kandidat, Ukrajina bi počela pregovore o usklađivanju svojih zakona sa pravnim okvirom Evropske unije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG