Linkovi

Predsjednik Ukrajine u posjeti susjednoj Poljskoj


Zelenski i njegova u posjeti Poljskoj.
Zelenski i njegova u posjeti Poljskoj.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i njegova supruga dočekani su sa vojnim počastima u Poljskoj u srijedu, na početku državne posjete koja je zamišljena kao gest zahvalnosti susjednoj naciji za ključnu podršku u odbrani Ukrajine od ruske invazije.

Poljska radi na dobijanju dodatnih bezbjednosnih garancija za Ukrajinu na samitu NATO koji će se održati u julu u litvanskoj prijestolnici Vilnjusu, rekao je poljski predsjednik Andžej Duda u srijedu.

"Danas pokušavamo da dobijemo za Ukrajinu na sljdećem samitu NATO-a u Viljnusu... dodatne bezbjednosne garancije koje će ojačati vojni potencijal Ukrajine“, rekao je Duda na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Posjeta je rijedak izlazak Zelenskog iz Ukrajine otkako je Rusija izvršila invaziju u februaru 2022. Iako prati posjete Sjedinjenim Državama, Britaniji, Francuskoj i Belgiji, izdvaja se od ostalih jer je unaprijed najavljena bez tajnosti prošlosti putovanja.

Neobično je i to što se predsjedniku pridružila i prva dama Olena Zelenska. Marčin Pržidač, šef spoljnopolitičkog kabineta poljskog predsjednika Andžeja Dude, opisao je to kao prvu posjetu Zelenskog ove vrste od početka rata.

Dok su putovanja Zelenskog prošlog februara u London, Pariz i Brisel bili dio njegovih napora u borbi za ratne avione i članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji i NATO-u, njegova posjeta Washingronu prošlog decembra trebalo je da obezbijedi političku podršku SAD.

Značaj Varšave za Kijev

Međutim, putovanje u Varšavu je prvenstveno zahvalnica zemlji koja je bila važna međunarodna podrška Ukrajini od početka ruske invazije, piše agencija AP.

Poljska, koja leži na istočnom krilu NATO-a, osjeća se posebno ugroženom od Rusije i bila je jedan od vodećih zagovornika pružanja vojne pomoći.

Posjeta je također osvijetlila sve veću međunarodnu ulogu Poljske u novom bezbjednosnom poretku koji nastaje nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Poljska, članica NATO-a i Evropske unije, modernizuje svoju vojsku porudžbinama tenkova i druge opreme od američkih i južnokorejskih proizvođača, dok su Sjedinjene Države također pojačale svoje vojno prisustvo u Poljskoj.

Varšava je bila ključni saveznik Ukrajine od ruske invazije u punom obimu prošle godine, a također je postala i centar za humanitarnu pomoć i oružje za tranzit u Ukrajinu.

Zelenski je putovao kroz Poljsku na svojim drugim putovanjima, ali do sada Poljsku nije stavio u fokus jednog svog putovanja.

Zelenski će, uz sastanak sa Dudom i premijerom Mateušom Moravjeckim, prisustvovati ekonomskom forumu usredsređenom na rekonstrukciju Ukrajine i sastati se sa nekim od Ukrajinaca koji su našli utočište u Poljskoj.

Poljska je bila ključna destinacija za ukrajinske izbjeglice, posebno one koji žele da ostanu blizu jer planiraju da se vrate ili žele da posjete svoje voljene.

Više od 1,5 miliona Ukrajinaca se prijavilo u Poljsku od početka rata, pridruživši se velikom broju Ukrajinaca koji su posljednjih godina već živjeli tamo.

Problemi ukrajinskog žita

Posjeta Zelenskog također dolazi u delikatno vreme, jer poljski farmeri protestuju zbog ukrajinskog žita koje je u toj zemlji oborilo njihove cijene.

Žito je namijenjeno samo za skladištenje i tranzit kroz Poljsku da bi stiglo na međunarodna tržišta u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, ali farmeri u Poljskoj kažu da žito umjesto toga ostaje u Poljskoj, zauzima prostor u silosima i ulazi na lokalna tržišta, što dovodi do pada lokalnih cijena za farmere.

Rumunski i bugarski poljoprivrednici kažu da se suočavaju sa istim problemom.

Przidacz je u komentarima novinarima priznao da je to pitanje izazvalo tenzije i rekao da će to biti tema razgovora u srijedu.

Gnjev farmera je, kako piše AP, problem za vladu Moravjeckog uoči opštih izbora na jesen, posebno zato što njegova konzervativna vladajuća stranka Pravo i pravda ima veliku podršku u ruralnim oblastima.

Sat vremena prije nego što je Duda trebalo da dočeka Zelenskog, poljski ministar poljoprivrede Henrik Kovalčik, koji je bio u fokusu gnjeva farmera, podnio je ostavku na svoju funkciju.

XS
SM
MD
LG