Linkovi

Zelenski u posjeti borcima na frontu, žestoke borbe u Donjecku, Rusija gađa civile


Civili i ukrajinski vojnici prisustvuju sahrani pripadnika vojske Ukrajine koji je ubijen u borbi sa ruskim trupama u regionu Zaporoja, na groblju u Kijevu, 29. novembra 2023.
Civili i ukrajinski vojnici prisustvuju sahrani pripadnika vojske Ukrajine koji je ubijen u borbi sa ruskim trupama u regionu Zaporoja, na groblju u Kijevu, 29. novembra 2023.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski posjetio je vojnike u blizini Kupijanska na sjeveroistoku zemlje.

Zelenski je objavio snimak na kojem posjećuje komandno mjesto u toj oblasti zajedno sa jednim od najviših ukrajinskih generala. Predsjednik je zahvalio vojnicima na požrtvovanju.

"Znam da svakodnevno gubite drugove i bližnje. Svi razumiju da je to najveća cijena", rekao je okupljenim vojnicima.

Ukrajinske trupe su izdržale ruske napade na frontu Kupijansk u poslednjih nekoliko mjeseci, dok Moskva pokušava da se povuče u sektoru gdje je razbijena u munjevitoj kontraofanzivi pre više od godinu dana.

Moskva je od septembra ostvarila neke male, postepene pomake u toj oblasti, ali se linije fronta nisu značajno pomerile.

Ruski napadi na civilne objekte

Rusija je projektilima gađala ukrajinski region Donjecka tokom noći. U raketnim napadima ranjeno je deset osoba, među kojima četvero djece.

Još pet osoba je zarobljeno u ruševinama, rekao je u četvrtak ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko.

U Pokrovsku, Klimenko je rekao da je šestomjesečna beba ranjena zajedno sa dječacima od 13 i 16 godina.

"Jedna od granata je eksplodirala u dvorištu kuće u kojoj je živjela porodica sa dvoje djece. Usljed granatiranja su uništeni krov i zidovi kuće, a porodica je zatrpana pod ruševinama", dodao je on.

Oštećen je i stambeni blok, devet privatnih kuća, policijska stanica, automobili i garaže.

Najžešće borbe u Donjecku

U industrijskom regionu Donjecka, za koji Rusija tvrdi da ga je pripojila prošle godine, vodile su se neke od najžešćih borbi u dvogodišnjem sukobu.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u srijedu da su njihove snage preuzele kontrolu nad selom Hromove, koje Rusija naziva Artjomovsko.

U srijedu, dan nakon što se obratio u vezi sa intenzivnim borbama u regionu Donjecka, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se sastao sa vojnim komandantima i vladinim zvaničnicima u južnom dijelu zemlje poslije nedavne vremenske nepogode.

On je rekao da je vladinim zvaničnicima dao instrukcije "da povećaju broj remontnih ekipa i opreme kako bi se ludima brzo vratilo snabdijevanje električnom energijom. Ako bude potrebno, biće dovedeno osoblje Državne službe za vanredne situacije i energenti iz drugih regiona koji nisu imali ovakve probleme sa vremenskim prilikama".

U toku je popravka kotlarnice u Odesi, koja je oštećena vremenskim nepogodama.

Vremenski uslovi u zemlji se ove nedjelje poboljšavaju, što Rusiji omogućava da pojača napade, rekao je portparol ukrajinske vojske Oleksandr Štupun.

"Neprijatelj je udvostručio artiljerijsku vatru i vazdušne napade. Također je pojačao napade kopnene pješadije i koristi oklopna vozila", rekao je on.

Oleksandar Tarnavski, ukrajinski komandant, rekao je da je Rusija "značajno povećala" svoje aktivnosti oko Avdijevke.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija AP-a, Reutersa i AFP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG