Linkovi

Predsjednik Ukrajine u Hersonu: "Idemo naprijed"


Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovara sa ljudima u centru Hersona, 14. novembra 2022.
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovara sa ljudima u centru Hersona, 14. novembra 2022.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski posjetio je u ponedjeljak novoosvojeni grad na jugu zemlje - Herson, što je najveća nagrada koju su do sada osvojile ukrajinske snage, gdje je optužio ruske snage da su počinile ratne zločine prije nego što su pobjegle prošle nedjelje.

"Idemo naprijed", rekao je on vojnicima koji su stajali u formaciji ispred administrativne zgrade na glavnom gradskom trgu, gdje su izašli i roditelji sa djecom, neki gurajući kolica sa bebama, dok su neki mahali ukrajinskim zastavama ili stajali ogrnuti njima. "Spremni smo za mir, mir za cijelu našu zemlju."

Zelenski je zahvalio NATO-u i drugim saveznicima na njihovoj kontinuiranoj podršci u ratu protiv Rusije i rekao da je isporuka raketa iz Sjedinjenih Država napravila veliku razliku za Kijev.

"Zaista sam sreyan, vidi se po reakciji ljudi, njihova reakcija nije inscenirana", rekao je predsjednik.

Nekoliko minuta prije nego što je stigao, iz centra Hersona se moglo čuti obližnje granatiranje, a pošto je okončao govor, gradom je odjeknulo još nekoliko eksplozija artiljerije.

Stanovnici Hersona sa radošću pozdravljaju pristigle ukrajinske trupe od petka, kada je Rusija napustila jedinu regionalnu prijestolnicu koju je zauzela otkako je Moskva započela svoju invaziju.

Stanovnik Hersona ljubi ukrajinskog vojnika, u centru Hersona, Ukrajina, 13. novembra 2022.
Stanovnik Hersona ljubi ukrajinskog vojnika, u centru Hersona, Ukrajina, 13. novembra 2022.

U noćnom televizijskom obraćanju, Zelenski je rekao da su istražitelji već dokumentovali više od 400 ratnih zločina koje su Rusi počinili tokom svoje osmomjesečne okupacije.

"Pronađena su tijela poginulih civila i vojnika", rekao je on. "Ruska vojska je iza sebe ostavila isto divljaštvo kao u drugim regionima zemlje u koju je ušla."

Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je povlačenje ruskih snaga iz Hersona.

„To je značajna pobjeda za Ukrajinu. Značajna pobjeda. I mogu samo da pozdravim hrabrost, odlučnost i kapacitet Ukrajinaca, ukrajinske vojske. Izvanredni su. Teško je u ovom trenutku reći šta će to (oslobađanje Hersona) značiti... Međutim, bio sam jasan da ćemo nastaviti da Ukrajincima dajemo kapacitete da se odbrane”, rekao je Biden koji u Indoneziji prisustvuje samitu G20.

Reuters je proteklih dana razgovarao sa stanovnicima u ranije okupiranim dijelovima oblasti Herson koji su opisali ubistva i otmice civila, ali nije nezavisno provjerio takve izvještaje.

Rusija poriče da su njene trupe namerno gađale civile ili da su počinile zločine u okupiranim oblastima. Masovna grobnica pronađena su u nekoliko drugih delova Ukrajine koje su ranije okupirale ruske trupe, uključujući i neke sa civilnim telima koja pokazuju tragove mučenja, za šta Kijev krivi Moskvu.

"Odvedena u podrum"

Stanovnici koje je Reuters intervjuisao rekli su da su pokušavali da minimiziraju kontakt sa Rusima i da su znali za ljude koji su uhapšeni i zlostavljani zbog bilo kakvog uočljivog ukrajinskog patriotizma.

Ruski vojnici bi vam "prišli na ulici i pitali da li ste Ukrajinac ili Rus. Ako kažete Ukrajinac, odvedu vas", rekla je u nedjelju Natalija Papernaja, 43-godišnja dizajnerka odjeće.

Rusi su, kako je rekla, uhapsili njenu prijateljicu jer je fotografisala komšijski dom kako bi uvjerila vlasnike da je zgrada preživjela eksploziju granate u blizini. Vojnici su njenoj prijateljici navukli kapuljaču preko očiju, zalijepili je na jednom mjestu, stavili je u podrum na jedan dan i tražili da znaju za koga slika.

"Nisu je dirali", rekla je Papernaja, ali je prijateljica je čula vriske drugih pritvorenika i nekih koji su bili primorani da uzvikuju parole hvaleći ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Tamo je bilo mnogo ljudi, žena i muškaraca", rekla je ona.

Jana Šapošnjikova (36) još jedna dizajnerica odjeće, rekla je da je zakopala svoju žuto-plavu ukrajinsku zastavu.

"Ako ste nosili bilo šta žuto i plavo, mogli biste biti strijeljani ili pozvani u podrum gdje bi vas mučili", rekla je ona.

Ona je rekla da je volonterka koju je poznavala i koja je dostavljala humanitarnu pomoć udaljenim oblastima odvedena u podzemni zatvor, lišena sna i tri dana ispitivana da li izvještava o ruskim položajima.

Stanovnici su Reutersu opisali druge otmice i ubistva, uključujući jedan izvještaj o ubijenom komšiji i troje ljudi koje su vojnici odveli u selu Blahodatne sjeverno od Hersona.

Nije bilo moguće provjeriti te navode.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG